KULTURA

Monolog ubice

Novi projekti dramskog pisca Almira Bašovića

D. Z.

10.9.2014

Dramski pisac i profesor Almir Bašović ljeto je većim dijelom proveo radeći na nekoliko novih projekata.

- Pisao sam monolog za predstavu "Balkanski rekvijem" koju će režirati Stevan Bodroža. Stevan je zahvaljujući režiji mog komada "Priviđenja iz srebrenog vijeka" dobio novac od pojedinih bečkih institucija kulture i odlučio napraviti predstavu iz tri dijela. Od kolege Almira Imširevića naručio je monolog žrtve, centralni dio predstave će se raditi po komadu "Prst" albanske spisateljice Dorotine Baše, a mene je zapalo da napišem monolog ubice - kaže Bašović.

Ova predstava se radi u koprodukciji s Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice i Festivalom MESS.

- Izvodit će se u Zenici, Sarajevu i Beču na njemačkom jeziku. Pokušao sam napisati monolog s punom sviješću o tome da u posljednjem ratu ubice nisu bile nikakva čudovišta iz bajke, da naši problemi počinju kada shvatimo da se radilo o ljudima poput nas. Najslavniji ubica iz ideje je Raskoljnikov, glavni junak "Zločina i kazne" Dostojevskog, ja sam pokušao napisati monolog ubice u svijetu bez kazne - kaže naš dramski pisac.

Tokom ljeta Bašović je radio na knjizi o govorećem subjektu i autorskoj poziciji na primjeru drame s kraja 19. i početka 20. stoljeća, što je tema na kojoj sam doktorirao.

- Naišao sam na interes Damira Uzunovića i Ide Hamidović iz izdavačke kuće "Buybook", ostaje da se riješi stalni problem u našem izdavaštvu, a to je novac za knjigu. Nadam se da će knjiga izaći krajem ove ili početkom naredne godine - kaže Bašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.