KULTURA

„Hotel Europa" oduševila parisku publiku

Predstava o Sarajevu i Evropi koja je izdala BiH

Autor:M. Ču.

11.9.2014

Dugoočekivana pariska premijera predstave „Hotel Europa" francuskog pisca i filozofa Bernara Anrija Levija (Bernard Henri Levy), koju je režirao Dino Mustafić, upriličena je preksinoć u kultnom „Theatre de l' Atelieru". Svoju praizvedbu imala je 27. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dvosatni monolog

Predstavu o piscu koji se nalazi u bh. prijestonici 27. juna 2014. na stogodišnjicu Sarajevskog atentata i mora napisati govor o Evropi, njenim vrijednostima, njenoj budućnosti publika je nagradila 15-minutnim aplauzom i skandiranjem „bravo", potvrdio nam je Mustafić.

Predstava „Hotel Europa" svoju praizvedbu imala je 27. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

- Predstava je prošla fenomenalno. Aplaudirali su Žaku Veberu (Jasques Weber), koji je izveo skoro dvosatni monolog. Sala kultnog pariskog teatra bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. U publici je bilo mnoštvo poznatih lica francuske političke i kulturne scene, među njima i bivši ministar kulture Žak Lang (Jacques). Raduje i činjenica da je predstava dobila poziv i za igranje u Nantu i Nici, zatim u Njujorku, a ima interesovanja i za turneju u Njemačkoj i Belgiji - kaže Mustafić.

Posebno važno

Ističe da je bilo zanimljivo ispratiti reakcije publike u Sarajevu, Veneciji i Parizu na ovaj angažirani komad koji pokreće važna pitanja o sudbini Evrope.

- Za mene je posebno dragocjeno što se u tekstu posvećuje pažnja Bosni i Sarajevu, što će evropska publika imati priliku više mjeseci na repertoaru da čuje i razmisli o izdaji evropskih principa 1992. godine u ratu u našoj zemlji. Sada se i sama suočava s nacionalizmima i separatizmima, koji razaraju njeno tkivo i dovode u pitanje politički opstanak evropskog zajedništva - pojasnio je Mustafić.

Stoljetna tradicija

- Pariski „Theatre de l' Atelier" ima stoljetnu tradiciju, u kojem su režirala velika umjetnička imena koja su svojim radom obilježila umjetničke sezone ovog kultnog pozorišta - naglasio je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.