KULTURA

"Istina o debelim kravama" na sceni početkom naredne godine

Novi projekat Šemsudina Gegića u "Intimo teatro internazionale"

Al.B.

12.9.2014

Prvi projekat bh reditelja Šemsudina Gegića u „Intimo Teatro Internazionale“ u Milanu, italijansko – bosanska pozorišna predstava „360 stepeni bijesa“ nastala po motivima istoimene knjige Elene Mearini, doživio je pozitivne kritike. Predstava u kojoj u glavnoj ulozi glumi i pleše exprimabalerina Mary Garret, nakon premijere i reprize u Milanu, te turneje po BiH, gdje je izvedena u Tuzli, u okviru „Sarajevske zime“ i „Zeničkog proljeća“, ostaje na repertoaru ITI-a, a ima ugovorena i nova izvođenja na scenama italijanskih teatara.

Gegić u međuvremenu radi na novoj predstavi. U izjavi za „Avaz“ otkriva da će i u novom projektu učestvovati umjetnici iz Milana, Napulja, ali i Tuzle i Sarajeva.

360-stepeni-bijesa-foto-samir-hadzic-12
Detalj iz predstave „360 stepeni bijesa“                                                                                                                                 Foto: Samir Hadžić

- Zbog, po ocjeni stručne kritike i medija, majstorski režirane predstave „360 stepeni bijesa“, koja na svim izvođenjima doživljava ovacije publike. Uprava ITI-a je odlučila da istaknutom bh. pozorišnom i filmskom reditelju Šemsudinu Semu Gegiću, umjetnickom direktoru ITI-a, ponudi režiju i nove predstave čija bi se italijanska premijera trebala dogoditi početkom naredne godine – saopćeno je iz „Intimo Teatro Internazionale“.

- Predstava nosi naziv „Istina o debelim kravama“ i također će se raditi po motivima još jednog, novog, izuzetno uspjelog autobiografskog romana. U njemu se, preko snažne, intimne, ali istovremeno i univerzalne ispovijedi umjetnice, žestoko i objektivno upire prstom u institucije i pojedince koji svojim nemarom ili oportunističkim djelovanjem, nastoje urušiti umjetnika i njegov umjetnički čin. To je vječna tema, vječna bitka koja traje još od antičke Grčke  – kazao nam je Gegić.

Prvi saradnici režisera bit će koreograf Michele Villanova, scenograf Walter Canedoli i muzičari Massimo Garritano i Simone Soya.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.