KULTURA

U Sarajevo dolazi 25 umjetnika iz 11 zemalja

PROJEKTI Druga umjetnička kolonija Sarajevo od 7. do 15. oktobra

M. ČUSTOVIĆ

14.9.2014

Druga internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo, naslovljena "Austrougarski period Sarajeva", bit će održana u prostorijama Gazi Husrev-begovog Hanikaha od 7. do 15. oktobra, u organizaciji galerije "Preporod".

Ugodno druženje

Nakon prošlogodišnje kolonije „Osmanlijski period-550 godina Sarajeva", koja je bila prestižni kulturni događaj u bh. prijestonici, i ove godine organizatori s umjetnicom Mirsadom Baljić na čelu najavljuju sadržaje koji će doprinijeti kulturnom turizmu naše zemlje. Cilj kolonije je promocija grada, njegove okoline, bogatog historijskog naslijeđa, da bi se s aspekta umjetnosti očuvala autohtonost Sarajeva, koje je u prošlim stoljećima, ali i u novijoj historiji pretrpjelo velika razaranja.

- U sazivu kolonije učestvovat će 25 umjetnika iz 11 zemalja - Austrije, Mađarske, Finske, Srbije, Velike Britanije, Njemačke, Turske, Švedske, Makedonije, BiH i s Kosova. I ove godine ćemo pokušati napraviti ugodno druženje umjetnika s prolaznicima, pa ćemo čaršiju pretvoriti u otvoreni atelje, naravno, ako nas posluži vrijeme. Ako ne, imamo prekrasan prostor Hanikaha - kaže Baljić.

likovna-kolonija-sarajevo

S prošlogodišnje kolonije

Goste umjetnike, osim slikanja, očekuju i mnogi izleti kroz Bosnu i Hercegovinu.

- Prva tri dana boravit će u Sarajevu, a za 11. oktobar planiran je izlet u Hercegovinu. Vidjet ćemo Konjic, Mostar, Počitelj, Bunu, Blagaj, Kravice... Dan poslije u poslijepodnevnim satima posjetit ćemo Park prirode Bijambare, a obavezno ćemo organizirati i obilazak Sarajeva turističkim autobusom - pojasnila je Baljić.

Izložba u Hanikahu

Podršku zvaničnih institucija još očekuju, a u organizaciji kolonije pomogli su i umjetnici Mensura Jahić, Edin Edo Numankadić, Merima Ivković, Amra Kozić, Dževdet Nikočević, Gven Džons (Gwen Jones), kao i marketing ekspert Dijan Kalač.

Djela koja nastanu na koloniji bit će predstavljena 14. oktobra na izložbi u Hanikahu.

 

Škola slikanja i kaligrafije

 

Mirsada Baljić govorila je i o novim dešavanjima u galeriji „Preporod", koju uspješno vodi godinama.

- Organizirat ćemo 24. septembra izložbu Danijele Martinović, umjetnice iz Crne Gore. U toku su i upisi u školu slikanja i kaligrafije koju vode Merima Ivković, Dževdet Nikočević i Ćazim Hadžimejlić - istakla je Baljić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.