KULTURA

"Šeherzadina djeca" za rahmetli prijatelja Munira Spahića

Zilhad Ključanin objavio dvije knjige

M. Ču.

15.9.2014

U izdanjima "Buybooka" i "Dobre knjige" objavljene su dvije nove knjige književnika, esejiste, novinara, publiciste, kritičara i scenariste Zilhada Ključanina - „Lažne trudnice" i „Šeherzadina djeca".

Likovna oprema

- Knjigu poezije „Lažne trudnice" objavio je „Buybook". To su ustvari neke "postmoderne nazire", orijentalna forma koju želim predstaviti na moderan način. U knjizi ima 150 pjesama i mislim da će biti zanimljive čitaocima, jer su jednostavne i humoristične -  pojasnio je Ključanin.

200 strana ima knjiga "Šeherzadina djeca"

Na naše pitanje zašto naziv „Lažne trudnice", odgovorio je:

- Jedan pisac je rekao da su sve njegove pjesme lažne trudnice pa sam to uzeo kao neki lajtmotiv, da su uvijek trudne, a nikad ne rađaju. To je više poetički naziv.

Ključanin je napisao i knjigu priča "Šeherzadina djeca". Govori o životu ljudi u izbjeglištvu, a posvetio je svom rahmetli prijatelju, doktoru Muniru Spahiću.

- Važno je istaći i da je knjiga ilustrirana, odnosno likovno opremljena slikama mog prijatelja Adina Hebiba. Objavljena je u IK „Dobra knjiga". Djelimično je vezana za Bosnu i Hercegovinu, a većinom za emigrante. Radnja se odvija u predgrađu Štokholma, gdje emigranti iz Dalmacije, Rusije, Iraka, Palestine... svaki dan odlaze u klub koji se zove „Srebrenica". Sve do kraja priče ne zna se šta oni tamo rade. A oni se ustvari svaki dan sastaju da bi vježbali kako da izigraju komisiju za socijalnu pomoć - otkrio nam je Ključanin.

Odbio nagrade

Napomenuo je da se u knjizi „Šeherzadina djeca" na 200 strana nalazi još mnogo zanimljivih priča, a jedna je o matematičkom geniju iz Rusije koji je odbio sve moguće nagrade i otišao da živi u šumu, a riješio je matematičke teoreme koje niko nije mogao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.