KULTURA

Čovjeku preostaju samo tablete za smirenje

Amra Zulfikarpašić o ciklusu crteža „smArt"

H. LISIĆ

18.9.2014

Umjetnica i dugogodišnja profesorica Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu (ALU) Amra Zulfikarpašić predstavila je ciklus crteža pod nazivom „smArt" u kultnoj sarajevskoj kafe-galeriji „Zvono". Svi izloženi radovi nastali su na sastancima, seminarima... koje je umjetnica pažljivo slušala, ali i pravila crteže na svom pametnom telefonu.

 "Rajska" galerija

- Dosta ljudi koristi telefon za igranje igrica, a ja tako uzmem i crtam. I prije nego što sam došla do smartphonea, uvijek sam na sastancima crtala u notese, a pri tome dobro slušala. Uglavnom, crtam da se zabavim i da vrijeme brže prođe. Kada tako radite, radite isključivo za sebe. To uvijek ispadne dosta spontano i neopterećeno bilo kakvim zahtjevima ili idejama. Kada god počnem da crtam, ne znam kako ću ni šta ću, ni kako će ispasti, to se samo nekako završi - objašnjava Zulfikarpašić.

Svoje izložbe ne planira, a ova postavka je nastala na poziv prijatelja Saše Bukvića iz galerije „Zvono".

- Pozvao me je da izložim svoje nove radove, koje sam napravila tokom ljeta. Dopada mu se kad mu pokažem šta sam crtala. Tako sam u galeriji, koja nije šminkerska ni pompezna, napravila izložbu koja nije za one koji posjećuju postavke da bi bili prisutni na nekom događaju, ta galerija služi za one koji su ljubitelji umjetnosti. Prozvala sam je "rajskom" galerijom, zato što je to galerija za raju - kaže Zulfikarpašić.

Crteži nisu nastali iz humora jer, kako kaže, svaki čovjek koji se opredijeli za umjetnički poziv ima potrebnu da se bavi zadovoljenjem unutrašnjih potreba.

- Vidite, na ALU štrajkujemo, uopšteno vrijeme je tako beznadežno, čovjek kada razmisli šta se događa već duži niz godina, samo može da popije tabletu za smirenje. Na neki način, svijetlih tačaka u životu je vrlo malo i zbog toga uvijek, pošto sam po prirodi vedra osoba, uglavnom kada radim, hoću da sebe razveselim, a ako se neko još tome nasmiješi, onda je to sve super - iskrena je Zulfikarpašić.

Volite se

Crteži su uglavnom figurativni i predstavljaju ljude oko umjetnice, s kojima se susreće, da li na poslu ili televiziji, ili onih kojih se sjeća.

- Radovi imaju dosta erotike. S obzirom na to da smo takva bića, bez obzira koliko godina imamo, mislim da je ljubav važna i da nam nedostaje svima. Ljudi, preopterećeni svakodnevnim problemima, zaista zaboravljaju na ljubav i mislim da je ovo jedan moj mali podsjetnik na to. Poruka bi bila: „Dajte, ljudi, volite se!“ - ističe umjetnica.

Dokumentarac „Amra"

Reditelj Nedžad Begović snimio je dokumentarac „Amra", koji govori o velikoj umjetnici i profesorici Amri Zulfikarpašić.

- Taj dokumentarac je sniman u rano proljeće, jer se sjećam da je bilo dosta hladno. Film je završen, još da se napravi dogovor s televizijom kada će se emitirati. Odgovarala sam na pitanja o svojim životnim stavovima - kaže Zulfikarpašić.   

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.