KULTURA

Glumci čitaju knjige za slijepa i slabovidna lica

Umjetnici pomažu u povećavanju knjižnog fonda biblioteke

H. LISIĆ

22.9.2014

Svaka knjiga čitaocu omogućava putovanje u novi svijet i vrijeme. Članovi Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH trebaju pomoć za otkrivanje avantura kroz književna djela. Potreban im je glas i emocija, koju u posljednjim danima prenose istaknuti bh. glumci. Čitaju knjige i snimaju ih u zvučni zapis za potrebe korisnika ove biblioteke.

Sjajna reakcija

I u posljednjih deset godina postojala je ova praksa, ali ideja glumice Alene Džebo, koja je na Facebooku u formi izazova kolege glumce pozvala da dođu u biblioteku i pročitaju knjige za njene korisnike, aktivirala je veći broj umjetnika na učešće.

- Mislim da je to i društvena odgovornost umjetnika, da na bilo koji način promoviraju institucije kulture koje su na margini. Ako deset osoba snimi po deset knjiga za godinu, to je onda fantastična reakcija i umjetnika i građana koji su svjesni da samo konkretnim radom i angažmanom možemo pomoći našim kulturnim institucijama u borbi za opstanak - kaže Džebo, kao pokretač ideje.

Snimljene knjige na raspolaganju su članovima biblioteke, ali i svim građanima kojima je i slušanje knjige jednako ugodno kao i čitanje. Izazovu se u proteklim danima odazvao i istaknuti bh. glumac Ermin Bravo.

U montaži

- Obradovao sam se mogućnosti da pomognem i zaista uživam u knjizi Aleksandra Hemona koju snimam. Nadam se da će biti prilike da ih snimim još i da će veći se broj kolega odazvati. Odabrao sam „Čovjeka iz prošlosti", jer volim Hemonov stil - kaže Bravo.

Ovim činom znatno će se uvećati knjižni fond Biblioteke za slijepa i slabovidna lica, što će njegovih 1.158 korisnika učiniti sretnijim. Glumica Merima Lepić, koja je istog dana kada je izazvana otišla u biblioteku, ističe da je ovo odlična promocija knjige i čitanja.

- Pročitala sam već jednu knjigu, "Ljuljačka daha", Herte Miler, koja se sad montira, te planiram nastaviti sa čitanjem. Iako je to jedna od sedam kulturnih institucija koje se nalaze u lošoj situaciji, kada dođete tamo i vidite entuzijazam ljudi, vaša volja i želja za radom postaje još veća - kaže Lepić.

Snimljeno 22.637 knjiga

Do sada je u biblioteci snimljeno 22.637 knjiga u tehnikama za slijepe osobe - zvučne knjige na CD-u i kasetama, što koriste slijepi širom svijeta. Dvije trećine knjižnog fonda Biblioteke za slijepa i slabovidna lica tokom rata je uništeno. Početkom rata fond je brojao oko 5.000 bibliotečkih jedinica, dok je oko 17.500 knjiga snimljeno od kraja rata do danas.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.