KULTURA

Zuko Džumhur bio je stanovnik svijeta

Na današnji dan rođen najpoznatiji Konjičanin

(M.C.)

24.9.2014

Na današnji dan 24. septembra 1920. godine u Konjicu rođen je Zulfikar Zuko Džumhur.

Potiče iz ugledne stare ulemanske porodice. Ovaj hodoljubac, karikaturista, slikar, režiser, pisac, tv scenarista, bio je stanovnik svijeta i najpoznatiji Konjičanin. Otac mu je bio Hafiz Abduselam, na službi muftije u vojsci tadašnje Jugoslavije u Beogradu, a majka Vasvija došla je u Konjic samo da ga tu rodi, kako je govorio.

Osnovnu školu i nižu gimnaziju završio je u Beogradu, a višu gimnaziju završava u Sarajevu 1939. Počeo je studirati pravo, ali je prešao na likovnu akademiju i završio je u klasi Petra Dobrovića. Prve crteže je objavio u Narodnoj armiji 1947., a od tada sarađuje kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Vetrenjaci, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik. Objavio je više od 10.000 karikatura.

Karikatura koja ga je proslavila je ona iz 1950.godine gdje na zidu stoji okačena slika Staljina u radnoj sobi Marksa koji upravo piše svoj “Kapital” i koja je, mnogo godina kasnije, postala šlagvort scenariju Abdulaha Sidrana za film "Otac na službenom putu". Kažu da ga je zbog te, ali i mnogih drugih karikatura, jako cijenio i sam predsjednik SFRJ Josip Broz Tito.

marks

Čuvena Džumhurova karikatura

Napisao je scenarije za više kratkih i tri igrana filma. Uradio je 35 scenografija za pozorište, a posljednjih deset godina radio je na sarajevskoj televiziji kao pisac scenarija i voditelj serija emisije Hodoljublje, koje se i danas prikazuju i rado gledaju..

Umro je u Herceg Novom, a ukopan u rodnom Konjicu 29. novembra 1989. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.