KULTURA

Uložen trud da se važna tradicija nastavi

Otvoreni "Sarajevski dani poezije"

H.L.

24.9.2014

Po scenariju Almira Bašovića, vrsni bh. glumci Izudin Bajrović i Gordana Boban, kroz uvodni skeč u Bošnjačkom institutu danas su otvorili 53. izdanje najveće regionalne pjesničke smotre, "Sarajevskih dana poezije", koji će trajati do 28. septembra.

Svečano otvaranje kulturne manifestacije upotpunio je i hor "BellArtissimo". Zaljubljenicima u poeziju, obratio se predsjednik Društva pisaca, ugledni književnik Dževad Karahsan. Svečanost otvaranja manifestacije upotpunjena je i nastupom Zanina Berbića na sazu.

Tokom prvog dana manifestacije svoju poeziju su čitali pjesnici iz BiH, Hrvatske, Srbije, Austrije, Češke i Kosova. U Centru za kulturu upriličena je i izložba radova učesnika osnovnih škola o temi "Slikam lektiru".

Sutra su na programu „Poetski razgovori" u Domu pisaca, u 13.00 sati, a učestovat će Tonko Marović i Ivan Kodrić, dok je moderator je Matija Bošnjak. Također, pod vodstvom Mirsada Bećirbašića, bit će upriličeno gostovanje književnika u osnovnoj školi „Grbavica 2". U večernjim satima ljubiteljima poezije, predstavit če se slovenačko pjesništvo u Domu pisaca od 19.00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.