KULTURA

Busuladžić: Cilj nije bila pljačka, već zastrašivanje

Nakon napada huligana na državnu instituciju

M. Ču.

30.9.2014

Drugu godišnjicu zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH za javnost, osim već svima poznatih problema - neriješenog pravnog statusa, nebrige vlasti, zaposlenika bez plaća, obilježio je napad huligana na ovu državnu instituciju.

Obavili uviđaj

U popodnevnim satima 28. septembra, prema tvrdnjama očevidaca, dvojica mladića s kapuljačama na glavi upala su u botaničku baštu, gdje su pričinili veliku materijalnu štetu. Razbili su dva stakla na ulaznim vratima, dvije lampe, prevrnuli žardinjere...

- To je divljački, brutalni napad u kojem cilj nije bila pljačka, već zastrašivanje i upozorenje. Nemam dokaza, ali ne mogu se oteti utisku da se sve dogodilo nakon što sam u javnosti objavio tekst u kojem otvoreno kritikujem ministra kulture FBiH Salmira Kaplana - kazao nam je direktor Muzeja Adnan Busuladžić.

Ističe da se sve dešavalo u trenutku dok su čuvari bili u obilasku muzejskih zgrada, te da su mladići odmah po njihovom dolasku pobjegli iz prostora Muzeja.

Krivično djelo

Policija je obavila uviđaj, ali do zaključenja teksta imena počinioca ovog krivičnog djela nisu bila poznata.

- Naši policijski službenici su uradili kompletan uviđaj i sav operativan materijal dostavili kantonalnom tužilaštvu. Nastavljaju se intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, pronalasku i identifikaciji počinioca - kazao nam je portparol MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Napad nije incident

- Napad na Muzej nije incident - drogirani ili pijani delinkventi se ne bi maskirali, maske i tajming su pokazatelj organiziranosti. Napad na Muzej je dio neke političke priče, na policiji je da sazna koje - reakcija je kustosa Zemaljskog muzeja Samira Avdića, koju je podijelio na svom Facebook profilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.