KULTURA

Predizborna katarza s Đevrasimom Cvijanom

I Dragan Marinković Maca u borbi za vlast

Autor:M. ČUSTOVIĆ

1.10.2014

Nakon uspješnog premijernog izvođenja 21. septembra, a zatim i prve reprize dan poslije u sarajevskom Domu mladih, monodrama „Đevrasim Cvijan za presjenika" u interpretaciji filmskog i pozorišnog glumca Dragana Marinkovića Mace kreće na turneju po bh. gradovima.

Satirični komad

Satirični komad oslikava današnju društveno-političku situaciju, napisao je scenarista, reditelj i kompozitor Enver Puška, a večeras gostuje u Bugojnu, potom 6. oktobra u Goraždu, 7. u Tuzli, 8. u Banjoj Luci, 10. u Novom Pazaru. Novi nastup u Sarajevu najavljen je za 11. oktobar u velikoj dvorani Skenderije.

- Predstava je zabavnog i edukativnog karaktera, ne vrijeđa nikoga pojedinačno, iako je na neki način predizborna katarza od obećanja i svih dešavanja. Đevrasim daje sijaset dobrih rješenja, obećava nešto sasvim drugo. On je realan čovjek, humanista, saborac. Od imovine ima obostrano prazan papir, vozi Golf dvojku, bračno stanje - ostavljen, a jedini način da nešto u životu uradi jeste da postane političar, a samim tim i predsjednik. On faktički moli ljude da glasaju za njega, da malčice i njemu bude bolje. Duhovito u svakom slučaju. Publici se dopada, što za mene predstavlja radost, ali i obavezu, jer uz moje ime vežu dobre predstave - kazao nam je Marinković.

Eminentna dama

Vjeruje da će dvorana Skenderije biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a otkrio nam je da će njegov specijalni gost te oktobarske večeri biti muzička diva Verica Šerifović.

- Zadovoljstvo mi je što će moj nastup pratiti tako eminentna dama. Inače, predstava „Đevrasim Cvijan za presjenika" je vrlo aktuelna jer živimo u vremenima kada se političke kampanje dešavaju svako malo. Pa i Đevrasim, ako ne prođe na izborima, nastavit će kampanju - poručio je Marinković.

Slogan novog "presjenika" Đevrasima Cvijana glasi. "Za kakve ste sve budale glasali vala možete ove godine i za mene, da malkice meni bude bolje".

Svaka zabrana rađa kriminal

Kontroverzni glumac na listi je Stranke za evropsko Sarajevo (SES) za Skupštinu Kantona Sarajevo. Na naše pitanje očekuje li da će mu uloga Đevrasima donijeti simpatije glasača 12. oktobra, odgovorio je:

- Moja ciljna grupa su mladi ljudi koji, nažalost, ne izlaze na izbore. Moja želja je da od Sarajeva napravim Amsterdam, ne vjerujem u strana ulaganja, već vjerujem u naše resurse, a to je turizam i nešto što Sarajevo čini autentičnim gradom, što mu daje lični pečat, a to je raja. Svaka zabrana rađa kriminal. Ja sam za legalizaciju prostitucije i kanabisa. Kada bih uspio na izborima, jedan od prvih projekata koje bih realizirao je i Festival uličnih svirača - istakao je Marinković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.