KULTURA

Balet je najljepša, ali i najbolnija umjetnost

Aida Mujčinović-Palinić, od balerine do marketing menadžera

T. ĐEVIĆ

5.10.2014

Aida Mujčinović-Palinić, nekadašnja balerina, danas uspješna članica Odjela za propagandu Narodnog pozorišta Sarajevo, podijelila je s nama priču kako je od uspješne balerine postala isto tako uspješan marketing menadžer.

Kako nam je kazala, nije bila poput većine djevojčica koje maštaju da postanu balerine, već je slušajući Edvarda Griga (Grieg), kao petogodišnjakinja imala svoje performanse. Njena majka je primijetila afinitet prema umjetničkom izražaju te je upisala u baletnu školu.

Profesionalni igrač

- Prvu godinu nisam bila oduševljena baletom, ali je moja tadašnja nastavnica Edina Papo probudila ljubav prema umjetnosti. Ta ljubav se nastavila sve do moje povrede. Nakon osnovne, završila sam i srednju baletnu školu i odmah nakon toga dobila angažman u Narodnom pozorištu Sarajevo, kao profesionalni baletni igrač tj. balerina - kazala je Mujčinović-Palinić.

Mujčinović-Palinić je sve vrijeme svoje baletne karijere aktivno učestvovala u svim projektima Narodnog pozorišta Sarajevo. Nažalost, uspješnu karijeru prekinula je povreda vratne kičme na sceni.
 
- Kada se bavite ovim poslom, svjesni ste da se neke stvari nepredviđeno mogu desiti. Nikada ne možete biti sigurni da to nećete biti vi. Povreda se desila dok sam izvodila „Karmen" i tada je prestala moja baletna karijera - govori Aida.

Kada se dese ovakve stvari, svakom čovjeku je teško prihvatiti činjenicu da je sudbina predvidjela nešto drugo. No, kako je Aida harizmatična i vedra osoba nije posustala.
 
- Nakon saznanja da je definitivno kraj s baletom, uslijedio je šok. Da biste se izgradili kao baletni igrač, treba proći jako puno vremena, mnogo godina rada, truda, školovanja, ali ni tada ne možete biti sigurni da ćete biti igrač. I onda odjednom dođe kraj. Bio je period kada sam tugovala - iskrena je Aida.

Uz podršku svoje porodice i kompletnog menadžmenta NPS-a, našla je opciju i način da sve novonastale poteškoće prebrodi te dobije novo radno mjesto u marketingu.

Dvije opcije

- Imate dvije opcije, da ostanete u mjestu i tugujete ili da napravite nešto u svom životu. Izabrala sam pametniji i pravi put. Bila  sam svjesna da moram promijeniti obrazovni profil da bi se bilo gdje zaposlila. Upisala sam ekonomiju te završila prvi ciklus studija. Sad sam na završetku mastera - kazala je Mujčinović-Palinić.

Kada iz sadašnje perspektive pogleda na baletnu umjetnost te se prisjeti uspješnih sezona u pozorištu, Aida kaže da je svaki dan u baletnoj sali bio izazov.

- Ali, treba okrenuti list i nastaviti dalje. Balet je najljepša, ali najbolnija umjetnost. Dešava se jako puno nepravdi, ali ne od ljudi koji žele da vas povrijede, već nepravdi prema samom sebi. Morate se kontinuirano boriti sa samim sobom da se izborite za svaku ulogu, svoje tijelo, disciplinu, harmoniju koja je potrebna ako želite da budete baletni igrač - navodi Aida.

Ona se vrlo dobro snalazi i u novom pozivu.

- Otvorila sam vrata marketinga, gdje sam se apsolutno pronašla i gdje su mi se otvorili vidici. Biti umjetnik je nešto posebno, ali ovo je nešto što vam daje još veće mogućnosti. Izazov je hvatanje ukoštac s onim što marketing nosi - istakla je Mujčinović-Palinić.

Čekanje na invalidninu

Iako je zbog povrede završila baletnu karijeru, Aida Mujčinović-Palinić nam je ispričala anegdotu dok je čekala u redu da preda dokumenta za invalidninu.

- Našla sam se u čekaonici s velikim brojem starijih gospođa koje su me čudno gledale, pitajući se šta ja radim tu. Također i gospođa na šalteru me je s nevjericom pogledala - ispričala je Aida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.