KULTURA

U filmu "Čekaj me" igra s čuvenim Brunom Ganzom

Emir Hadžihafizbegović snima u Zagrebu

M. ČUSTOVIĆ

6.10.2014

Veliki bh. glumac Emir Hadžihafizbegović snima novi film u Zagrebu pod rediteljskom palicom Makedonca Mitka Panova. U pitanju je politički triler „Čekaj me", koji dramaturški obrađuje potragu za jednim ratnim zločincem na području bivše Jugoslavije. Koproducenti filma su Švicarska, Hrvatska i Makedonija.

Velika uloga

- Čast mi je sarađivati s Mitkom, koji već 15 godina živi van Makedonije. Bio je redovni profesor režije na prestižnim američkim univerzitetima. Posljednjih deset godina živi i radi u Švicarskoj i, kako ima njihovo državljanstvo, angažirali su ga kao reditelja ovog filma, koji je većinski švicarski. U filmu igram policijskog inspektora Slavka, koji je suport ekipi stranaca na terenu. U trenutku cijela stvar se zakomplicira, dolazi do onemogućavanja potrage. Moja uloga je velika, imam 20 snimajućih dana - kazao nam je Hadžihafizbegović na pauzi snimanja u telefonskom razgovoru iz Zagreba.

Emirovog saradnika, policijskog inspektora u filmu igra Mostarac Velibor Topić, koji već 20 godina živi i radi u Londonu. U svojoj glumačkoj karijeri ostvario je zavidne uloge, a u filmskim projektima igrao je, između ostalog, s Orlandom Blumom (Bloom) u ostvarenju koje je režirao Ridli Skot (Ridley Scott) „Kraljevstvo nebesko", kao i s Kejt Blanšet (Cate Blanchett) u Skotovom „Robin Hudu".

bruno

Ganc: U filmu "Konačan pad"

- Značajno je i što u filmu glumim sa Švicarcem Brunom Gancom (Ganz), velikim evropskim i svjetskim glumcem koji je poznat po ulozi Hitlera u filmu „Konačni pad". Većinu scena snimat ćemo u Makedoniji, gdje putujemo za sedam dana, a nekoliko kadrova zabilježit ćemo i u Dablinu. Vrhunska ekipa je na setu, blizu 150 ljudi učestvuje na ovom projektu - pojasnio je Hadžihafizbegović.

Impresivna karijera

Nakon ovog, 48. filma u Emirovoj impresivnoj karijeri, čeka ga snimanje „Smrdljive bajke" u Srbiji reditelja Miroslava Momčilovića.

- Volio bih da jubilarni, pedeseti film bude s potpisom bh. reditelja i volio bih da to bude film „Žaba" - poručio je Hadžihafizbegović.

Obnoviti predstavu „Woland u Sarajevu" Nedžada Ibrišimovića

Krajem mjeseca publika će Hadžihafizbegovića imati priliku gledati u kultnim predstavama Kamernog teatra 55 - „Žabi" i „U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce".

- Veoma dobro odvija se i pozorišni projekt koji moja teatarska kompanija „Čuvari pozorišta" radi s „Magacin kabareom". To je mjuzikl o životu i sjajnoj karijeri Silvane Armenulić. Također, dogovaram sa sinovima Nedžada Ibrišimovića da, eventualno, nakon Nove godine, ponovo na scenu vratimo predstavu „Woland u Sarajevu", koju je napisao njihov otac, a naš veliki pisac.

U predstavi igramo Mirsad Tuka i ja. Mislim da je neizigrana i prestali smo je igrati zbog velikih obaveza. Duboko vjerujem da bi ponovo pobudila ogromno interesiranje - istakao je Hadžihafizbegović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.