KULTURA

24 umjetnika stvarat će na Baščaršiji

2. internacionalna umjetnička kolonija u bh. prijestonici

M. Ču.

6.10.2014

Sutra počinje 2. internacionalna umjetnička kolonija Sarajevo naslovljena "Austrougarski period Sarajeva". U bh. prijestonicu, u organizaciji galerije „Preporod", iz devet zemalja - Turske, Mađarske, Finske, Makedonije, Njemačke, Švedske, Velike Britanije, BiH i s Kosova - stižu 24 umjetnika.

To su: Orhan Čebrelioglu (Cebrailoglu), Zalan Kertai, Amir Katib (Khatib), Nevzat Kica Bejtuli, Ethem Bajmak (Baymak), Gabriel Šafartzik (Gabriele Schaffartzik), Ali Najar, Zijad Sultanov (Ziyad), Tejmur Agalioglu (Teymur), Gven Džons (Gwen Jones), Dževdet Nikočević, Ćazim Hadžimejlić, Edin Numankadić, Mensura Jahić, Merima Ivković, Mustafa Skopljak, Hamzalija Muhić, Ira Skopljak, Amra Kozić, Mersiha Merdžanović, Suvada Saćiragić, Avdo Žiga, Damir Avdić i Mirsada Baljić.

affan-ramic2

Affan Ramić

- Počasni učesnici kolonije su naši cijenjeni umjetnici Jusuf Jusa Nikšić i Affan Ramić. Do 15. oktobra upriličit ćemo ugodna druženja, a umjetnici će svoja djela stvarati na Baščaršiji, koja će i ove godine biti otvoreni atelje, ali i u prelijepom prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha - kazala nam je Mirsada Baljić, voditeljica galerije „Preporod" i jedna od organizatorica i učesnica kolonije.

Djela koja nastanu u okviru kolonije bit će izložena u Hanikahu, jedan dio ide u fundus BZK „Preporod" i galeriji „Preporod", dok će drugi dio biti uručen sponzorima i prijateljima. Umjetnici će imati i dva izleta, jedan u Hercegovinu, a drugi na Bijambare.

U organizacijskom timu kolonije osim Baljić su Mensura Jahić, Edin Numankadić i Dijan Kalač.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.