KULTURA

Za dječiji festival 1.800 KM

Međunarodna manifestacija "Vezeni most"

T. Đ.

14.10.2014

Međunarodna dječija manifestacija "Vezeni most" bit će održana od  29. do 30. oktobra u Tuzli. Ovogodišnji program Festivala skraćen je zbog manjka finansijskih sredstava. Općina Tuzla podržala je manifestaciju sa 780 KM?!

- U okviru „Vezenog mosta" bit će dodijeljene dvije nagrade, „Mali princ" za najbolju dječiju knjigu u regionu te za doprinos razvoju dječije literature. Ove godine dobitnik priznanja je Alija H. Dubočanin. To je jedina bh. nagrada za životno djelo u oblasti dječije literature - kazao je Šimo Ešić, direktor Festivala.

U okviru programa bit će upriličene radionice, susreti s piscima, večer posvećena Aliji H. Dubočaninu te izložba radova Dobrosava Boba Živkovića.

- U dvorištu Srednje hemijske škole napravit ćemo "Kreativni maraton" s radionicama za izradu nakita, starih zanata, upotrebu recikliranog materijala. Imat ćemo i paradu djece pod nazivom „Uzavrele ulice". Djeca će prošetati u kostimima nastalim po motivima likova iz dječije literature - otkrio je Ešić.

Dodao je da je ove godine stigla i skromna podrška Federalnog ministarstva obrazovanja, koji je Festival podržao sa svega 1.800 maraka.

- Za manifestaciju „Dani kosidbe" na Kupresu izdvaja se 15.000 maraka, a za jedan dječiji festival 10 puta manje, ali smo ga ipak uspjeli organizirati - naveo je Ešić.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.