KULTURA

Izložba "Open Space" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti

Projekat Goethe instituta

Autor:Fena

12.10.2014

Goethe Institut u suradnji sa Reginom Dura sutra organizira izložbu "Open Spaces" u 18 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. 

Izložba "Open Space" omogućava pristup radovima nastalim u okviru projekta 1914/2014: Bojno polje sjećanja i radionice „Ispričati rat“ koja je održana u septembru ove godine sa studentima sa Univerziteta u Sarajevu na temu Prvi svjetski rat i rat u Bosni i Hercegovini u 90-im. 

Izložba prikazuje pronađeni materijal iz Sarajeva, Beograda i Istanbula - historijski novinski članci, vojni izvještaj, turistički vodiči i lična sjećanja. Da li se atentat na austro-ugarskog prijestolonasljednika Fanza Ferdinanda smatra terorističkim ili revolucionarnim djelom i da li je atentator Gavrilo Princip eksremtista ili junak? Šta je bio pravi cilj njemačkog i osmanskog saveza? Kako kontekst mijenja značenje dokumenta? Šta različita tumačenja historije govore o budućnosti? Kakva korist se krije iza pojedinih naracija? 

Pogledajte „živi arhiv“, koji kao forum nudi pristup i mogućnost suočavanja sa historijom. Ekskluzivno otvorenje izložbe za novinare 16. oktobrau 16.30 sati.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.