KULTURA

Veliko interesiranje za bh. književna djela

Okončan Svjetski sajam knjige u Frankfurtu

Autor:B. Š.

15.10.2014

U Frankfurtu je završen Svjetski sajam knjige koji je ove godine posjetilo 270.000 ljubitelja knjige.

Udruženje književnika BiH već dvadeset godina zaredom dio je ove manifestacije na kojoj se prezentiraju izdanja iz BiH, ali i bh. autora koji žive u dijaspori. Štand BiH i ovoga puta posjetio je veliki broj ljubitelja knjige, ali i izdavača iz drugih država.  

Između ostalih, na bh. štandu zatekli smo bračni par Sikirić, Aliju i Hajke (Heike). Alija je rodom iz Prijedora, a njegova supruga je Njemica. Oboje je pročitalo knjigu “Mama, ovdje ima svjetla” Prijedorčanke Mirvete Mrkalj, koja živi u Njemačkoj.

ismet-sahuricmirveta-mrkalj-i-elhad-karadzic

Ismet Šahurić, predsjednik KUD-a „Sevdah“, s piscima Mirvetom Mrkalj i Elhadom Karadžićem

Knjiga govori o stradanju nevinih ljudi u Prijedoru tokom rata. Ja sam knjigu pročitao na bosanskom, a moja supruga na njemačkom jeziku i zaista smo ostali fascinirani onim što je ova žena prošla sa svojom djecom. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam imao priliku da je lično upoznam - rekao nam je Sikirić.

Među posjetiocima su bili i Zorica Barač iz Prokuplja i Mitar Ždero iz Kupresa, koji je tražio knjigu akademika Muhameda Filipovića. Kako nam je kazao, Filipović mu je bio profesor na fakultetu i pamti ga po dobru.

U organizaciji KUD-a „Sevdah“ iz Frankfurta održana je promocija knjiga Elhada Karadžića i Mirvete Mrkalj, a na koju je došlo dosta Bosanaca i Hercegovaca.

Sarajevska Hagada u Španiji

Veliko interesiranje na bh. štandu vladalo je i za repliku sarajevske Hagade.

predstavnici-izdavaca-iz-spanije-sa-haggadom-2

Predstavnici izdavača iz Španije

Između ostalog, Horge Fernandez Pardo (Jorge), vlasnik izdavačke kuće „Millennieum“ iz Madrida, kazao nam je da postoji velika mogućnost da izdanje bude objavljeno i u Španiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.