KULTURA

Akademski bh. umjetnici Porović i Čistopoljske večeras pred beogradskom publikom

U galeriji "Uroboros"

Autor:Fena

16.10.2014

Akademski bh. umjetnici i članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH) Mensur Porović i Boris Čistopoljski predstavit će se večeras beogradskoj publici zajedničkom izložbom koja će biti otvorena u galeriji "Uroboros".

Porović i Čistopoljski prvi put izlažu u srbijanskoj prijestonici i to na poziv jednog od vodećih srbijanskih umjetnika u čijem vlasništvu je i galerija "Uroboros" Milana Tucovića.

Porović je istaknuo za Agenciju Fena da će posjetioci moći pogledati slike srednjeg i manjeg formata iz ciklusa "Dio sna", koji je nastao u posljednje dvije godine. 

- Riječ je o 50 slika, a naziv "Dio sna" nastao je kroz iskustvo sjećanja na doživljaje iz ranijeg perioda - kazao je on.

Čistopoljski će predstaviti grafike nastale od 1985. do danas, koje je nedavno mogla vidjeti publika u Mostaru, a dijelom i u Bosanskoj Krupi.

- Riječ o grafikama iz četiri faze, u kojima ima i onih nastalih u ratnom periodu 1994. godine, a posljednja faza nastajala je nakon 2000. godine slučajnim pronalaskom skica za scenografiju predstave "Kad se ženi kralj Vrdalj"  Pozorišta mladih - dodao je za Agenciju Fena Čistopoljski.

Izložba slika i grafika bh. umjetnika u Beogradu bit će otvorena do 26. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.