KULTURA

Počinje 65. pozorišna sezona u Zenici

U Bosanskom narodnom pozorištu

Autor:Fena

16.10.2014

Bosansko narodno pozorište Zenica će 65. pozorišnu i koncertnu sezonu otvoriti premijerom „Aladin i čarobna lampa“, koju je režirao banjalučki reditelj Aleksandar Pejaković. 

Predstava rađena prema motivima Volta Diznija bit će izvedena u okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene, a radi se o muzičko-scenskoj igri u kojoj nastupaju Zlatan Školjić kao Aladin, Lamija Prguda kao princeza Jasmina, te Miroljub Mijatović, koji tumači ulogu Duha iz lampe, te glumci Nusmir Muharemović, Mugdim Avdagić, Sabina Kulenović, Siniša Vidović, Snežana Vidović, Muhamed Bahonjić i Ištvan Gabor. 

U predstavi, osim profesionalnog glumačkog ansambla, nastupaju i brojani članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene, što će predstavljati nesvakidašnji scenski doživljaj za one najmlađe.

- Ovo je spektakl za djecu, ali i odrasle, koji je koncipiran kao transpozicija Diznijevog crtanog filma u pozorišnu predstavu. Klasična animacija je zamijenjena specijalnim efektima, koji će zadiviti najmlađe i predstaviti im Bagdad. Ovaj postupak omogućit će najmlađima da uživaju u magičnoj bajci o ljubavi između Jasmine i Aladina - kaže reditelj Aleksandar Pejaković.

Premijera predstave „Aladin i čarobna lampa“ na repertoaru je  17. oktobra u 19.00 sati na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a   za 18.i 19. oktobar predviđene su prve reprizne predstave

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.