KULTURA

Nastupali ispred 550 oduševljenih gledalaca

"Mahaluša" u Goteborgu

Redakcija

20.10.2014

Na svojoj švedskoj turneji drugi grad u kojem se "mahalalo" je Goteborg. U "Store teatern", veličanstvenom izdanju "belle epoque" u epicentru Goteborga, najveći bh. teatarski hit kabare "Ja, mahaluša" igrala je pred prepunom dvoranom u kojoj može stati 550  osoba. Prvi put jedna bh. predstava dolazi u Goteborg, što je za sve naše ljude koji žive u ovom drugom po veličini gradu u Švedskoj kao i u obližnjim gradovima, predstavljalo pravi praznik.

Oduševljenje koje su izazvali glumci Nela Đenisijević kao Mahaluša i Nenad Tešić kao Mr BiH, odzvanjalo je pozorištem. Svaki glumački geg, šala i replika izazvali su salve odobravanja i smijeha, a među publikom bilo je i Šveđana koji su tekst mogli pratiti preko titla.

Dugi aplauz i standing ovacije trajale su 15 minuta, nakon kojih se autorica i producentica predstave Indira Kučuk-Sorguč obratila prisutnim i zahvalila na podršci, emociji, vremenu i novcu koje je publika izdvojila da dočeka ansambl na veličanstven način.

Ovu geteboršku izvedbu posvetili smo našem rano preminulom književniku Ševki Kadriću koji je ostavio nesumnjiv doprinos kao pisac, prevoditelj i izdavač, ne samo u bh. nego i u švedskoj književnosti i kulturi – istakla je Kučuk-Sorguč, nakon čega su Mirsad i Fatima Bešović, iz Udruženja "Spektrum Konstforening", predali cvijeće glumici Đenisijević i autorici Kučuk-Sorguč.

Druženje je nastavljeno u jednoj od sala "Store teaterna" uz piće i iće, muzičku živu svirku i izložbu slika Alme Delić.

Ovo je druga od sedam predstava koje će "mahaluše i mahalci" izvesti u Švedskoj. Naredna je zakazana za 24. oktobar u Malmou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.