KULTURA

U nastavku filma Alen Muhić traži biološke roditelje

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava

Al. B.

21.10.2014

Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, u okviru svog filmskog i audio-video centra, počinje snimanje dokumentarnog serijala „Oral BIHistory". Serijal će činiti deset kratkih dokumentarnih filmova koji bi javnost trebali upoznati sa zločinima počinjenim nad civilima BiH u Drugom svjetskom ratu i agresiji na BiH.

Svaki od filmova sadržavat će po tri svjedočenja, a prva sezona serijala bit će snimana u istočnoj Bosni.  

Na ovom projektu angažiran je reditelj Šemsudin Gegić koji nam otkriva da će jedna od priča iz serijala biti posvećena Alenu Muhiću iz Goražda, o kojem je prije deset godina snimljen film „Dječak iz ratnog filma". Muhić je rođen u goraždanskoj Ratnoj bolnici. Majka, silovana i u kasnoj trudnoći protjerana iz Foče, odmah po rođenju ga je napustila, a Alen tek u desetoj godini saznaje da je usvojen.

- Prvi film o Alenu završio se scenom u kojoj traži biološke roditelje. Deset godina kasnije, Alen u svojoj 21. godini želi naći roditelje. Postojao je prešutan dogovor između nas dvojice da mi se, ako osjeti tu želju, javi, i to se upravo dogodilo. Zbog osjetljivosti teme i ogromne količine emocija, zbog niza okolnosti i preokreta koji su se dogodili tokom Alenovog odrastanja, to će biti izuzetno teško snimiti, ali mi se nadamo da ćemo uspjeti. Treba doći do njegovih bioloških roditelja i privoljeti ih na susret, jer on ne odustaje od toga - kaže Gegić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.