KULTURA

Promovirana knjiga "Zabilježene- žene i javni život u BiH u 20. vijeku"

U organizaciji Sarajevskog otvorenog centra i Forma F iz Mostara

Autor:Fena

21.10.2014

Sarajevski otvoreni centar i Forma F iz Mostara, uz partnersku podršku Fondacije Heinrich Böll Ured za BiH i Ambasade Švicarske u BiH, organizirali su večeras u Mostaru promociju knjige „Zabilježene – Žene i javni život Bosne i Hercegovine u 20. vijeku“.

Knjiga skicira ženska udruživanja i individualne napore žena, u prethodnih 100 godina i više, smještajući ih u šire socijalne, pravne, ekonomske i kulturne bh. političke kontekste. 

Po riječima priređivačice knjige Jasmine Čaušević, knjiga predstavlja doprinos žena javnom životu u BiH, počevši od srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana. Knjiga je, kako je navela, poređana hronološki i ima skoro 300 stranica.

 - Svako ko pročita knjigu vidjet će koliko je bio bogat javni život žena BiH, koliko je bilo naučnica, žena koje su se bavile ekonomijom, kulturom i svim sferama umjetnosti, i uopšte koliko je žena zanemareno, koliko je njihov rad zanemaren. Neke su doslovno svojim životom platile svoje vjerovanje i svoje ideološke stavove tako da se nama koje smo radile na ovoj knjizi, a radilo je 12 osoba, ukazalo nevjerovatno bogatstvo i prosto smo bijesne što je toliko vremena prošlo a što se o nekim nevjerovatnim ženama ne zna ništa, što ih je vrijeme pregazilo i što je učinjena ogromna nepravda - kazala je u izjavi za Fenu Jasmina Čaušević.

Istakla je kako se s druge strane ovom knjigom čini nepravda nekim drugim ženama do čijih podataka nisu došle te dodala da je "ovo skica za dalje istraživanje". Govoreći o značaju ove knjige, ona je naglasila kako se do sada sistematizovalo znanje o ženama u BiH po određenim oblastima ili po određenim geografskim područjima te da postoje knjige koje su na neki način pretkinja ove knjige. 

 - Meni se kao priređivačici knjige čini da je njen značaj taj što pokušava da predstavi područje čitave BiH i da presječe sve oblasti od sporta, preko nauke, kulture, umjetnosti, do arhitekture i ostalih sfera - istakla je Čaušević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.