U povodu obilježavanja 100 godina postojanja OŠ „Porodice ef. Ramić“ održano poetsko veče

U Semizovcu

Redakcija
24.10.2014 22:13

Večeras je u prostorijama vogošćanske Osnovne škole „Porodice ef. Ramić“ u Semizovcu, a u povodu obilježavanja 100 godina postojanja ove škole,  održano  poetsko veče na kojem su, pored učenika ove škole, svoje stihove čitali i pjesnici Šimo Ešić, Eset Muračević i Amir Misirlić.

 -Ako odgovorni na najbolji način ne misle  o statusu  obrazovnih institucija ne mogu nam zabraniti da se mi i na ovakvim  večerima lijepo družimo i razmjenjujemo ono šta smo, u trenutcima svog nadahnuća, stvarali, rekla je Mersiha Šahinbegovć, direktorica Osnovne škole  „Porodice ef. Ramić.

Amir Misirlić se, kroz svoj stihove, prisjetio svog prvog boravka u ovoj školi kada ga je u naručju držao njegov otac, nastavnik ove škole te kasnijeg razdoblja kada je oženio nekadašnju učenicu ove škole.

Eset Muračević  se,  prije kazivanja stihova, osvrnuo na svoje đačke dane u ovoj školi te pomenuo neke  učitelje i nastavnike sa kojima je kasnije učestvovao u društvno političkom  životu ovog kraja. Svim posjetiocima poetske večeri poklono je svoju knjigu aforizama, karikatura i humoreski pod nazivom „Bečka škola“ te svojim stihovima  pozvao učenike da se late pera i počnu pisati nova literarna djela.

Posebnu radost izazvalo je nadahnuto kazivanje stihova Šime Ešića koji je prisutnim predstavio i jedan od svojih, vrlo vrijednih projekata, knjigometar.

- U posljednje vrijeme neki sve manje čitaju, kaže Šimo Ešić. Zbog opremanja svojih stanova knjige kupuju na metar i u boji namjetaja kako bi bili „kul“. To mi je dalo ideju da uradim projekat „Knjigometar“. Rad se o kutiji  dužine jedan metar u kojoj se nalazi deset knjiga iz obavezne školske literature. To je naišlo na dobar prijm kod čitalaca i već  je rasprodat prvi tiraž. Uskoro ide drugi a uz njega  novi „knjigometri“,  tematski vezani za pojedne pisce i književne pravce.

Gosti su bili iznenađeni toplim prijemom  na koji su naišli kod semizovačke publike.Uz klavir i gitaru i oni su pomno slušali literare radove učenika ove škole te nadahnute  interpretacije stihva  njihove  recitatorske sekcije. Djeca a i njihovi roditelji su tražili autograme od pjesnka a nije  izostalo ni fotografisanje „za upomenu i dugo sjećanje“.

Na poetskoj večeri uručene u i  nagrade najuspješnijim učenicma i roditeljima koji su učestvovali na literarnom konkursu kojeg je Osnovna škola „Porodce ef Ramić“ raspisala u povdu obilježavanja stogodišnjice svog postojanja. Najbolje radove na temu „Moja škola“ i  „Moje učiteljice, moje prijateljice“ napisali su   Nejla Kerla, Elvis Žutić  i Amina Tutić dok je nagrada  za najuspješniji rad roditelja na temu „Dijete je knjiga iz koje čitam i koju bismo trebali pisati“ pripala Nermin Šećović. Njima su uručene prigodne novčane nagrade, zahvalnice i knjige.

 

 

 

Oglasi

NA VRH