KULTURA

Slaven Vidak: Bio bih izvrstan kriminalac

O ulozi u predstavi "Jedan čovjek, dva šefa"

T. ĐEVIĆ

28.10.2014

Glumac Slaven Vidak trenutno je angažiran na nekoliko projekata u Narodnom pozorištu Sarajevo i u „Altteatru". U Narodnom pozorištu u pripremi je komad „Jedan čovjek, dva šefa" hrvatske rediteljke Nine Kleflin. Kako nam je Vidak kazao, iako je u pitanju komedija, ovaj komad je vrlo slojevit i zahtijeva ozbiljan pristup.

Perspektivna ekipa

- U glumačkoj podjeli je mlada i perspektivna ekipa, tako da smatram da ćemo napraviti dobar posao. Igram bivšeg kriminalca i to mi je vrlo zanimljivo. Otvorio je kafanu i ima različite odnose prema drugim likovima. Nedavno sam u krugu prijatelja rekao: „Šteta što nisam kriminalac, bio bih izvrstan". Nedugo nakon toga mi je došla ta uloga, tako da kroz lik koji igram u komadu "Jedan čovjek, dva šefa" istražujem kakav bih kriminalac bio - otkrio je Vidak.  

Iako je premijera najavljena za 5. novembar, ipak će biti prolongirana za 28. novembar.

 - Super mi je bila izjava kolege Aleksandra Seksana, koji je rekao da je puno puta igrao u dobrim predstavama, ali da je rijetko kad u izvrsnim. U želji da od dobre predstave napravimo iskorak ka izvrsnoj, malo smo produžili taj termin za premijeru - kazao je Vidak.

Život mladih

U „Altteatru" Vidak s kolegicom Alenom Džebo radi na predstavi „Istrajati". Projekt se realizira u partnerstvu s organizacijom „Kroz prozor fabrika" iz Beograda i sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

- Napravit ćemo predstavu u Sarajevu, a i oni bi napravili jedan komad u Beogradu, koji se bavi istom temom, a koja propituje šta je mladima nužno da imaju u životu. Bavi se i pitanjem zbog čega omladina odlazi iz svoje zemlje, a zašto opet neki drugi ostaju. Nadam se da će biti uspješan projekt, posebno što je regionalnog karaktera - otkrio je Vidak.

Ekološka tema

Glumac Slaven Vidak prošle sedmice zaključio je projekt u Varešu, predstavu za djecu u kojoj igraju djeca.

- U pitanju je predstava u kojoj je zastupljena ekološka tema, kolaž pripovjedaka. Nazvali smo je „Priče s livade". Rezultat je šestomjesečne dramske radionice koju sam radio s Alenom Džebo - govori Vidak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.