KULTURA

Specijalni gost Peter Ablinger

Projekt "Sonic Studio 2014" Muzičke akademije

T. Đ.

28.10.2014

U organizaciji Muzičke akademije u Sarajevu, Francuskog instituta u BiH, „Goethe-Instituta“, uz podršku Francusko-njemačkog kulturnog fonda, jučer je započeo „Sarajevo Sonic Studio 2014". Na pres-konferenciji predstavljen je program i gosti ovogodišnjeg izdanja te istaknut značaj saradnje između Muzičke akademije i Gazi Husrev-begove medrese.

- Prvi dio programa realizira se u saradnji s kompozitorom Peterom Ablingerom čiji će opus biti predstavljen kroz razgovor, predavanja, radionice, performans, koncert i izložbu posvećenu njegovim instalacijama. Nakon Ablingera, drugi dio programa vodit će renomirani francuski avangardista slovenskog porijekla Vinko Globokar - kazano je na konferenciji.

Peter Ablinger predstavljen je kao umjetnik čije djelo pomjera horizonte promišljanja zvuka u umjetnosti. Sam umjetnik je izrazio iznenađenje dosadašnjim nivoom projekta "Sarajevo Sonic Studio".

- Uvjeren sam da ćete u idealnoj formi predstaviti moj rad - kazao je Ablinger, koji će danas u 10 sati održati majstorsku radionicu.

Također, u Hanikahu Gazi Husreve-begove medrese večeras u 20.30 sati bit će otvorena Ablingerova izložba zvučne i konceptualne instalacije.

U galeriji „Java" sutra u 19 sati na programu je Ablingerov performans „Echtzeit/Real Time", u kojem će učestvovati čelistica Lucija Gregov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.