KULTURA

Festival donosi događaje iz muzike, filma, fotografije, stripa i književnosti

"Mjesec italijanske kulture u BiH" počinje 3. novembra

Autor:M. Ču.

28.10.2014

Izložba "Scatti dal Mondo" (Slike iz svijeta) koja će 3. novembra biti otvorena u Delikatesnoj radnji u Sarajevu, ozvaničit će početak "Mjeseca Italijanske kulture u BiH" koji organizira Italijanska ambasada u BiH u okviru aktivnosti predsjedavanja ove zemlje Evropskom unijom.

Kulturna politika

Festival čiji je cilj promoviranje kulture, dostupnosti kulture i dijaloga među kulturama, u svom drugom izdanju donosi događaje koji sežu od muzike preko filma, fotografije, stripa do književnosti uz prisustvo uglednih gostiju iz Italije, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji održanoj u Info Centru Evropske unije.

- Kulturna politika je vrlo važna, ne samo u smislu razmjene ideja, nego i mišljenja između različitih nacija, a u savremenom dobu to je izvor i ekonomske zarade, u kontekstu iskorištavanja kulturnih potencijala- kazao je Renco Davidi (Renzo Daviddi), zamjenik šefa Delegacije Evropske unije.

O važnosti Festivala i njegovom programu govorio je italijanski amabsador u BiH, Ruđero Korijas (Ruggero Corrias).

- Posebno bih volio naglasiti gostovanje teatra "Giuseppe Verdi" iz Trsta 10. novembra u Narodnom pozorištu koji će izvesti Rosinijev "Stabat Mater". Taj dan u Sarajevo dolazi 120 umjetnika, i to na jedno poslijepodne. Teatar "Verdi" osnovan je krajem 18. stoljeća u Trstu, a nazvan je po maestru dan nakon njegove smrti 27. januara 1901. godine. To je jedna od najstarijih muzičkih institucija Evrope nastala u vrijeme kada je Trst bio najveća luka na Jadranu i glavni trgovački centar Evrope - kazao je Korijas.

 Ulaz besplatan

Iz programa je također izdvojio koncert kvinteta "Passione Napoletana" s repertoarom napuljskih pjesama, izložbu "Alan Ford u BiH: jučer i danas", te predstavljanje bh. izdanja knjige "Ne pitaj zašto" Franka di Marea (Franco).

Ulaz na sve događaje je besplatan, a odvijat će se u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli. Program će također uključivati 14. Sedmicu italijanskog jezika u saradnji s Ambasadom Švicarske, a pod patronatom Predsjedništva Republike Italije.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.