KULTURA

Najveća izložba fotografija u Austriji tematizira i prethodni rat u bivšoj Jugoslaviji

Otvorena u muzeju Grada Beča - MUSA

Autor:Fena

29.10.2014

Svjetski ratovi, Željezna zavjesa, rat u bivšoj Jugoslaviji teme su najveće izložbe fotografija u Austriji pod nazivom "Eyes on", koja je otvorena u muzeju Grada Beča - MUSA. 

Ukupno 175 foto projekata bit će izloženo na različitim izložbenim lokacijama u Beču do 30. novembra, od muzeja Albertina do KunsthausWien, preko Prirodnjačkog muzeja, Muzeja Beč do mnogobrojnih galerija savremene umjetnosti. 

Ljubitelji kulture mogu posjetiti više od 650 austrijskih i međunarodnih umjetnika koji će biti prisutni na ovim lokacijama. Mnogi radovi odražavaju temu „sjećanja”. 

Više izložbi je posvećeno godišnjici obilježavanja I. Svjetskog rata te godišnjici markantnih događaja: Dva Svjetska rata, raspad na Istoku i Zapadu, rat u bivšoj Jugoslaviji. 

Umjetnica Scheynius Lina predstavlja i fotografije iz serije "Sarajevo". 

Beč, Berlin, Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Luksemburg, Pariz i Atina su gradovi partneri ove izložbe a napravit će i zajedničku izložbu pod nazivom "Memory Lab", koja će biti organizovana u svim ovim gradovima. Pristupi i metode koje fotografi koriste za tumačenje bolnih događaja su jako različiti. 

Poznati konceptualni umjetnik Steven Cohen odlučio se za provokaciju: Neodjeven, sa gas maskom kao zaštitom za prepone, sa cipelama na platformu i Davidovom zvijezdom čistio je bečki trg Heldenplatz četkicom za zube. Fotografije s tim prizorom treba da podsjećaju na Jevreje koji su ponižavani za vrijeme II. Svjetskog rata. 

Mnogi umjetnici međutim koriste i lične ili pronađene privatne fotografije te tako pričaju svoju ličnu priču. 

"Eyes on" izložba se održava svake dvije godine u novembru. Prvi put je održana 2004. godine a služi kao platforma za unapređenja fotografije, fotografa i institucija koje se bave fotografijom. 

Izložbu je 2012. godine posjetilo 385.000 posjetilaca, saopćio je Compress Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.