Braco Dimitrijević: Čovječanstvo preživljava zahvaljujući umjetnosti

Otvorio izložbu u pariskoj galeriji "Torri"

M. ČUSTOVIĆ
29.10.2014 17:24

Izložba „New Culturescapes" velikog bh. umjetnika Brace Dimitrijevića (66) otvorena je u poznatoj galeriji „Torri" u Parizu, na kojoj je predstavljen ciklus skulptura u bronzi s citatima, ali s organskim elementom, u ovom slučaju kokosovim orasima.

Pri tome on referira na činjenicu da su korijeni moderne umjetnosti nastali početkom 20. stoljeća u afričkoj prekookeanskoj umjetnosti, a izložba će biti otvorena do 22. novembra.

Putuje u Koreju

- Izložba je otvorena u jednom zanimljivom periodu u Parizu, kada je otvoren i umjetnički sajam gdje su se okupili stručnjaci iz cijelog svijeta. Također, zanimljivo je i da se galerija nalazi 200 metara od muzeja "Picasso", koji je obnovljen i otvoren nakon više godina. Izložio sam šest skulptura koje su nastale prošle godine, kada sam ih predstavio u Pragu. To su radovi koji uključuju skulpture u poliranoj bronzi, a kombinacija su citata i Brankuzijevih skulptura. Dakle, riječ je o Brankuzijevim muzama u kombinaciji sa svakodnevnim predmetima i kokosovim orasima - pojasnio je Dimitrijević.

djelo-braco-dimitrijevic

Naš umjetnik naredne godine putuje u Južnu Koreju, gdje će, kako nam je kazao, predstaviti nove instalacije na kojima trenutno radi u svom pariskom domu.

- U fokusu pažnje će biti moje teme koje su na izvjestan način vječne, a to je odnos kreativne individue i sredine, pa ću to pokušati raditi s elementima koje ću naći u Južnoj Koreji. Jednostavno, izložba će biti prilagođena njihovom korejskom kontekstu - istakao je Dimitrijević.

Društvene krize

On je uvijek opominjao koliko su kultura i umjetnost bitni za jedno društvo, pa je i ovoga puta, svjestan koliko je to zanemareno u BiH, naglasio da je čovječanstvo zapravo oduvijek, od neolita, prahistorije, preživljavalo zahvaljujući umjetniku.

- Ljudi koji se bave politikom ne smiju nikako potcjenjivati ulogu kulture u društvu. Umjetnost kao egzistencijalna, dakle kao jedna djelatnost koja je veoma bitna za preživljavanje društva i društvenih kriza, mora naići na podršku - istakao je Dimitrijević.

Više od 40 godina rada u „Odabranim tekstovima"

odabrani-tekstovi-braco-dimitrijevic

Noslovna strana knjige

Na 765 stranica u knjizi „Odabrani tekstovi", koju je nedavno objavila izdavačka kuća „Durieux" iz Hrvatske, poštovaoci Brace Dimitrijevića moći će se upoznati s njegovim umjetničkim djelovanjem. Knjiga obuhvata kritike, eseje i intervjue koje su Braco, ali i njegova supruga Nena, inače historičarka umjetnosti, objavili u regiji i inozemstvu tokom više od četrdeset godina plodnog rada.

- Ta knjiga je značajna jer su prvi put na našem jeziku publicirani tekstovi koje smo objavljivali po časopisima u Londonu i Njujorku, a, između ostalog, tu su i neki moji rani konceptualni radovi - naglasio je umjetnik.

NA VRH