KULTURA

Lordan Zafranović: Snimit ću film prema knjizi "Sarajevska princeza"

Proslavljeni reditelj iz Praga za "Avaz"

M. ČUSTOVIĆ

30.10.2014

Knjiga „Sarajevska princeza" ratnog hirurga Ediba Ede Jaganjca bit će pretočena u film. Istinitu, tragičnu priču o petogodišnjoj djevojčici Irmi Hadžimuratović, koja je teško ranjena za vrijeme granatiranja 1993. godine u bh. prijestonici, nakon čega je i umrla, režirat će proslavljeni reditelj i scenarista Lordan Zafranović.

Međunarodna podjela

- Obično kada čitam knjige, gledam da li se od toga može napraviti film, a čitajući „Sarajevsku princezu", uvidio sam da tu ima dobrog materijala za izuzetan film. Knjiga je pisana tako napeto da se iz stranice u stranicu nisam mogao zaustaviti. Dramaturgija same knjige već je dovoljna za film, mada ćemo, vjerovatno, morati uvesti i neke manje promjene - kazao je Zafranović za "Dnevni avaz" u telefonskom razgovoru iz Praga.

„Sarajevska princeza" zapravo je najsnažnija i najupečatljivija kritika UN-u, međunarodnim institucijama, koje ne razmišljaju o tragediji i ljudskim životima

Na stranicama knjige doktor Jaganjac je opisao kako se borio zajedno sa svojim kolegama za Irmin život, ali i s administracijom Ujedinjenih naroda i njenih agencija. „Sarajevska princeza" zapravo je najsnažnija i najupečatljivija kritika UN-u, međunarodnim institucijama koje ne razmišljaju o tragediji i ljudskim životima.

- Još nije napravljen nijedan film u tom pravcu o opsadi Sarajeva. Oko scenarija pomoći će mi najveći dramaturg Filip David. Napravit ćemo međunarodnu koprodukciju u kojoj će biti uključene BiH, Hrvatska, Srbija, Francuska..., a to će, naravno, podrazumijevati i međunarodnu glumačku podjelu. S realizacijom bismo trebali početi krajem naredne godine - istakao je proslavljeni reditelj.

Finansijski plan

Ratom u BiH bavit će se i kroz film „Moć ljubavi" koji će na proljeće realizirati u saradnji s češkom televizijom iz Praga. Film govori o dva Bosanca koja su emigrirala u Češku 1994. godine. Oba su zaljubljena u jednu čudesnu pjevačicu i plesačicu. Naravno, u pozadini je rat u BiH koji se na neki način preseljava u Češku. Ali, to je također jedna drama koja pokušava odgonetnuti da li je bratska ljubav jača od ljubavi prema ženi. U međuvremenu u Hrvatskoj, Zafranović pravi međunarodnu koprodukciju za film „Karuzo" o splitskom pjevaču.

- Već smo preko vanjskog partnera dogovarali da glavnu ulogu u tom filmu igra Deni Devito (Danny DeVito), znate onaj mali glumac. Pokazao je zanimanje za film, a mi sada sklapamo finansijski plan - istakao je reditelj.
      
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.