KULTURA

Junaci potekli iz čekića i dlijeta Adisa Lukača

Izložba "Reljef - otjelovljenje crteža" u galeriji „Preporod"

M. Ču.

31.10.2014

U sarajevskoj galeriji „Preporod" 5. novembra bit će upriličena izložba „Reljef - otjelovljenje crteža" umjetnika Adisa Lukača.

Nešto manje od dvadeset radova obuhvaćenih ovom izložbom, povezano je tematikom: na svima su ljudske figure, cjelovite ili u fragmentu. Lica, biste, torza ili ekstremiteti stoje na pojedinim radovima posve samostalno i bez odavanja dojma da na njima nešto nedostaje kako bi predstavljali zaokruženu cjelinu.

- Svaki od pojedinačnih motiva ima vlastitu priču, ali i istovremeno govori mnogo o tijelu kome pripada. Nastali tradicionalnim, mikelanđelovskim načinom rada, junaci potekli iz čekića i dlijeta Adisa Lukača posmatraču u tragovima otkrivaju sebe: svoju nevinost, zavodljivost, bezbrižnost ili patnju kroz koju prolaze. Svi oni oživjeli su na osnovu crteža koji su im neposredno prethodili ili odavno čekali na „otjelovljenje" koje će doživjeti u rukama majstora - kazala je o umjetnikovim djelima Andrea Mekić, historičarka umjetnosti.

Adis Lukač, poznat kao skulptor čovjeka i prirode, te kao autor spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću u Tuzli, sprema i novu izložbu koja će biti otvorena u novembru u Vijećnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.