KULTURA

Džeko Hodžić: Volio bih triptih "Apokalipsa" predstaviti za svoj rođendan

O nadolazećim izložbama

T. ĐEVIĆ

1.11.2014

Iako likovni život u Sarajevu zbog besparice nije bogat te je sve manje izložbi i gostovanja naših umjetnika van BiH, slikar Džeko Hodžić je ipak jedan od rijetkih koji do kraja godine ima nekoliko značajnih postavki u BiH i inozemstvu. Trenutno završava triptih i sprema njegovu prezentaciju, koju će upriličiti u svom ateljeu.

Knjiga i katalog

- Dimenzije triptiha „Apokalipsa" su 4,88 x 2,20 metara. Svaku fazu rada na njemu sam snimao i pokušat ću napraviti knjigu ili kvalitetni katalog. Volio bih ga predstaviti za svoj rođendan, 8. decembra. Ali, ako ne uspijem, onda će biti na proljeće - iskren je Džeko.

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembra, u galeriji "Colegium artisticum" u Sarajevu bit će održana godišnja kolektivna izložba članova Udruženja likovnih umjetnika (ULUBiH). 

Na izložbi pod nazivom „Granice", koja se održava krajem novembra u njemačkom mjestu Vaserburgu, predstavit će konceptualni rad u galeriji „Ganserhaus".

- Na taj način će naši umjetnici dati doprinos obilježavanju ovog datuma, te će članovi Udruženja izložiti svoje radove - naveo je Hodžić.  

Umjetnik je dobio poziv i da izlaže u hrvatskom gradu Grožnjanu. U pitanju je tematska konceptualna izložba pod nazivom "Crta". Radovi koji će biti postavljeni u Gradskoj galeriji trebaju se predati do 31. novembra.

- Postoji mogućnost da se ta izložba prebaci i u Sarajevo, jer imamo veoma dobru komunikaciju i saradnju s tamošnjim galeristima. Inače, Grožnjan je proglašen za hrvatski grad umjetnika i umjetnosti - istakao je slikar.

Kvalitet više

Na izložbi pod nazivom „Granice", koja se održava krajem novembra u njemačkom mjestu Vaserburgu, učestvovat će i naš umjetnik. Predstavit će konceptualni rad u galeriji „Ganserhaus".

- Ne mogu da vam otkrivam više detalja osim da će jedan dio rada biti postavljen na zidu, a drugi na podu. Te izložbe su tematski i konceptualno uređene te na jedan način se dobiva kvalitet više - govori Džeko.

U decembru je planirana godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika u galeriji „Roman Petrović", na kojoj se predstavljaju djela malih formata, a koja je Hodžiću jedna od najdražih.

- S obzirom na prostor, izlaže se po jedan rad te dodjeljuje godišnja nagrada „Roman Petrović". Predstavit ću rad iz ciklusa „Stradanje" kombinovane tehnike - kazao je Hodžić te dodao da je za 30. decembar planiran „Sarajevski salon", koji će biti održan u gradskoj galeriji „Colegium artisticum".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.