KULTURA

J. K. Rowling objavila šest novih priča o Harry Potteru

Prenose mediji u Velikoj Britaniji

Fena

3.11.2014

Britanska autorica J.K.  Rowling objavila je na web stranici Pottermore šest novih priča o  životu u svijetu čarobnjaka, izazvavši 17 godina nakon objave prvog romana o Harryju Potteru golemo uzbuđenje na internetskim društvenim mrežama, prenose britanski mediji.

U povodu lansiranja interaktivne verzije svoje pete knjige o malome čarobnjaku "Harry Potter i Red feniksa" na Pottermoreu, web stranici posvećenoj dosad nepoznatim dijelovima tog serijala i novim pristupima njegovim već poznatim dijelovima, Rowling je otkrila nove pojedinosti o zloj profesorici u školi vještičarenja i čarobnjaštva Hogwartsu Dolores Umbridge.

Dugo iščekivani novi unosi autorice najprodavanijih knjiga u povijesti odmah su postali, 17 godina od objave prvoga dijela "Harry Potter i kamen mudraca" 1997., glavna tema na Twitteru, piše britanski Telegraph.

Dolores Umbridge prvi se puta pojavljuje upravo u nastavku "Harry Potter i Red feniksa" na Harryjevu suđenju zbog neovlaštene upotrebe magije, kao vještica koja radi u Ministarstvu magije kao pomoćnica Ministra magije. Kasnije postaje profesorica Obrane od mračnih sila na Hogwartsu i jedan je od najomraženijih likova u čitavom serijalu.

"Dolores je jedan od likova prema kojima osjećam najčišći prijezir", napisala je Rowling u zaključku svojeg unosa. Otkrila je također da je za njezin lik inspiraciju pronašla u stvarnoj osobi.

Priča o Dolores Umbridge najduža je od šest novih unosa koje je  Rowling postavila na web stranicu, a u kojima među ostalim piše o čarobnim i tajanstvenim bićima Testralima, mračnoj historiji čarobnjačkog zatvora Azkabana, razmišljanjima profesorice Sibylle Trelawney, pojedinostima o svim Ministrima magije u povijesti čarobnjačkog svijeta, kao o i prastaroj čarobnjačkoj praksi 'Naming Seers'.

Njeni su tekstovi razbacani po Pottermoreu i, iako su obilježeni crvenom bojom zbog čega ih je donekle lakše naći, to nije dovoljno da bi se doista otkrilo što autorica poručuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.