KULTURA

Odnos svekrve i snahe na balkanski način

Sabrina Begović-Ćorić, rediteljka predstave „Prst"

M. ČUSTOVIĆ

4.11.2014

Kakav je odnos svekrve i snahe, žena koje su ostale same, zarobljene sobom dok tragaju za istinom, pravdom, ljubavlju, ljepotom, mirom..., kroz predstavu „Prst" odgovorit će glumice Selma Alispahić i Amila Terzimehić.

Poznata priča

Premijerno izvođenje planirano je za 7. novembar na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Predstava ispituje poziciju žene u savremenom društvu, a nastala je prema tekstu spisateljice s Kosova Doruntine Baše (Basha). Režiju potpisuje Sabrina Begović-Ćorić, kćerka poznatog reditelja Nedžada Begovića i glumice Amine Begović.  

- Predstava govori o odnosu svekrve i snahe koje se kroz svakodnevicu susreću s različitim unutrašnjim emotivnim stanjima i frustracijama. One žele pobjeći jedna od druge, ali u isto vrijeme shvataju da ne žele nastaviti život odvojeno. Proces rada na predstavi „Prst" poslužio je za promišljanje o našoj stvarnosti i poziciji žena u BiH. U našem patrijarhalnom društvu žene su, nažalost, još diskriminirane na različitim poljima djelovanja, kako u javnom tako u privatnom životu - kazala je Begović-Ćorić, čiji je ovo prvi profesionalni teatarski anganžman.

Dvije žene u jednoj kući, svekrva i snaha, kod nas je već dobro poznata priča, i već ima neku arhetipsku dimenziju. Rivalstvo i međusobna optuživanja, neovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, tipični su za šire prostore Balkana.

Žive u zavadi

- Amila igra snahu, a Selma svekrvu, dok će Ana Mia Milić igrati metaforički lik koji se pojavljuje u snovima i maštanjima svekrve i snahe kao komentar na društvo koje ih okružuje. U principu, njih dvije žive u zavadi, a čekaju povratak čovjeka za kojeg ne znaju hoće li doći. On je nestali čovjek koji je odveden u ratu. Prvenstveno je bitno da mladi pogledaju ovu predstavu, koja je društveno-angažirana, jer ne trebamo ignorirati priče koje čine našu svakodnevicu - pojasnila je Begović-Ćorić, koja se kroz svoje projekte uglavnom bavi sudbinom žena u današnjem društvu.

O ovoj temi uradila je i dokumentarni film „Treba biti lav", koji će uskoro premijerno prikazati.

U autorskom timu predstave "Prst" su i Adisa Vatreš-Selimović, koja potpisuje scenografiju i kostimografiju, i Dubravka Zrnčić-Kulenović kao dramaturginja. Predstava "Prst" realizira se u produkciji SARTR-a uz podršku Američke ambasade u Sarajevu, te u partnerstvu s Forumom ZFD u BiH (Civilna mirovna služba) i Fondacijom „Publika“.

selma-i-amila-prst

Alispahić i Terzimehić: Igraju glavne uloge (Foto: V. Hasanbegović)

Okrugli sto „Između nade i historije"

Prve dvije reprize predstave „Prst" planirane su za 8. i 10. novembar.

- Imat ćemo i okrugli sto pod nazivom "Između nade i historije" 10. novembra u SARTR-u nakon igranja predstave. Govorit ćemo o tome kako se nove generacije nose s onim što čini našu svakodnevicu. Pokušat ćemo dati odgovore na pitanja kako ne gubiti nadu, ići u bolju budućnost prihvatajući ono što se dogodilo, kako ne bismo ostali zaglavljeni u prošlosti. Učesnici panel-diskusije će biti Selma Korjenić, Selma Alispahić, Sabrina Begović-Ćorić i Viktorija Ružičić-Tokić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.