KULTURA

U Meeting Pointu danas svjetska projekcija dokumentarnog filma "1989"

Panevropska simultana gala projekcija

Autor:Fena

5.11.2014

Sarajevo film festival i kino Meeting Point su dio panevropske simultane gala projekcije dokumentarnog filma “1989” danskog reditelja Andersa Østergaarda, nominiranog za Oskara 2008. godine za dokumentarni film “Burma VJ” i mađarske korediteljice Erzsébet Rácz, povodom 25. godišnjice pada Berlinskog zida.

Filmska publika u 20 evropskih gradova, uključujući i Sarajevo,  danas će imati jedinstvenu priliku uživo pratiti otvaranje najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji - CPH:DOX - Copenhagen International Documentary Film Festival, svjetskom premijerom Østergaardovog novog filma, te putem videolinka sudjelovati u Q&A i panel diskusiji nakon projekcije. 

Cijena ulaznice u pretprodaji je pet KM, dok će na dan projekcije biti sedam KM. Za penzionere, studente i srednjoškolce cijena ulaznice u pretprodaji je tri, a na dan projekcije četiri KM. Ulaznice se mogu kupiti u Caffeu Meeting point, saopćili su organizatori. 

- Ovo je film o najvećem i zasigurno najradosnijem događaju u mom životu. Pad Berlinskog zida promijenio je Evropu i svijet: diktature na svim kontinentima rušile su se jedna za drugom kao izravan ili neizravan rezultat 1989. godine. No, gdje se pojavila prva pukotina u zidu? Bio sam zapanjen otkrićem da je pukotina bila rezultat spontanog čina dvojice muškaraca koji će svojim činom promijeniti tok historije - izjavio je reditelj filma Anders Østergaard.
 
Østergaard i Rácz istraživačkim pogledom osvrću se na godinu pada Berlinskog zida te dokumentiraju događaje koji su se odigrali u Mađarskoj kao uvod u dramatične promjene koje će uslijediti u novembru 1989. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.