KULTURA

John Mclaughlin ispunio velika očekivanja publike

Jazz Fest: I nakon 50 godina izuzetno uspješne karijere

Redakcija

6.11.2014

Jazz Fest ni sinoć nije iznevjerio publiku odličnim programom i izvrsnom produkcijom koncerta sjajnih muzičara predvođenih britanskim gitaristom Johnom McLaughlinom.

McLaughlin i njegov bend kojeg čine bubnjar i klavijaturista Gary Husband, basista Etienne Mbappe i bubnjar Ranjit Barot priredili su publici u Bosanskom kulturnom centru skoro dva sata energičnog zvuka, bravuroznih partija i izuzetnog grupnog muziciranja.

Publiku su oduševile solo partije basiste Mbappea, a  Husband je bio podjednako briljantan i kao bubnjar i kao klavijaturista, dok je Barot kompleksnim ritmičkim obrascima podržavao složene harmonske konstrukcije muzike koju su uzveli pred publikom Jazz Festa.

Dokazujući da i nakon 50 godina izuzetno uspješne karijere i dalje ima mnogo toga za reći svojom muzikom i nastupom, McLaughlin je sarajevskim koncertom otpočeo evropsku turneju kojom nastavlja promovirati svoj aktuelni album. Probe za turneju održane su u Sarajevu u Studiju Gramofon a video najave turneje praćene snimcima iz Sarajeva u protekla su dva dana osvanule na svim društvenim mrežama.

Ljubitelje gitarističkog zvuka i večeras očekuje još jedan poseban koncert jednog od najznačajnijih savremenih jazz gitarista Billa Frisella koji nastupa u 20.30 u Bosanskom kulturnom centru i promovira projekat Guitar in the Space Age kojim evocira popularnu muziku 40-ih, 50-ih i 60-ih godina prošog stoljeća, od Chucka Berryja do Beach Boysa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.