KULTURA

Maneovo "Proljeće" prodato za 65 miliona dolara na aukciji u New Yorku!

Saopćila aukcijska kuća Kristi

(Dž. Č.)

6.11.2014

Slika francuskog slikara Eduara Manea "Proljeće" prodata je na aukciji u New Yorku za 65 miliona dolara, saopćila je aukcijska kuća Kristi.

"Proljeće", koja predstavlja parisku glumicu Žanu Demarsi u cvijetnoj haljini, bilo je procijenjeno na između 25 i 30 miliona dolara.

Slika je prvi put je predstavljena na Pariskom salonu 1882. Platno je više od 100 godina bilo u vlasništvu jedne američke porodice, a posljednje dvije decenije je bilo izloženo u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Vašingtonu. Prethodni rekordni iznos plaćen za jedno Maneovo platno bio je 33 miliona dolara, kada je na aukciji kuće Sotbi prodat jedan od njegovih autoportreta.

Eduar Mane (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret.

U okviru jesenje aukcije u Njujorku, za skoro 100,97 miliona dolara u utorak je prodata i skulptura Alberta Đakometija "Kočija" iz 1950. Djelo predstavlja vitku boginju koja stoji na tenku s velikim točkovima kao simbol obnove poslijeratnog perioda.

Najskuplje djelo švicarskog vajara, "Čovjek koji hoda", prodala je kuća Sotbi 2010. godine za 194,3 miliona dolara. Druga "zvijezda" na aukciji kuće Sotbi ove jeseni bila je rijetka slika Vinsenta van Goga "Vaza s bijelim radama i crvenim makovima", koja je u utorak prodata za 61,77 miliona dolara.

Jesenja aukcija u New Yorku završava se 12. novembra.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.