KULTURA

Subota na Jazz Festu: Hakon Kornstad i Avishai Cohen trio

U 20.00 sati na sceni BKC-a nastupit će norveški saksofonista, flautista i operni pjevač

Redakcija

8.11.2014

Peti dan 18. Jazz Festa Sarajevo bit će u znaku saksofoniste Hakona Kornstada i trija kontrabasiste Avishaija Cohena.

U 20.00 na sceni BKC-a nastupit će norveški saksofonista, flautista i operni pjevač Hakon Kornstad koji će predstaviti svoj solo projekat Dwell Time.

Ovo nije prvi put da će bh. publika slušati ovog svestranog umjetnika, nastupao je na Jazz Festu 2007. godine kao dio projekta Jazzland Community kada su predstavljeni neki od najznačajnijih muzičara skandinavske scene čiji uticaj ne prestaje rasti i postaje globalno značajan.

U međuvremenu je objavio tri solo projekta, a Dwell Time je ocijenjen "očaravajućim", "savršenim malim remek-djelom" (All About Jazz), "zapanjujućim albumom" (DownBeat) i "biserom Kornstadove blistave diskografije" (Dagbladet). Kornstada kritika naziva "jednim od vodećih improvizatora novog milenija" a on na solo nastupima koristi isključivo vlastitu imaginaciju i jednostavni elektronički uređaj kojim snima i reproducira semplove na sceni kreirajući sam sebi orkestarsku pratnju.

U 21.00 kontrabasista Avishai Cohen sa svojim trijem održat će koncert kojim završava svoju evropsku turneju. Ovaj se umjetnik, u protekloj deceniji, nametnuo kao autoritet na jazz sceni ne samo kao vrstan instrumentalista već i kao plodan autor čije kompozicije odlikuje autentičan rukopis u kojem se prepoznaju elementi različitih muzičkih tradicija i utjecaja u kombinaciji sa originalnim muzičkim idejama.

Osim instrumentalnog, Cohen na koncertima pokazuje i vokalno umijeće, pjevajući na različitim jezicima uključujući i ladino, jezik sefardskih Jevreja. Karijeru je započeo kao član seksteta i "novog trija" Chicka Coreae sredinom devedesetih, a sam Corea opisuje ga kao "velikog kompozitora i genijalnog muzičara".

Za ova dva koncerta u prodaji su double bill ulaznice, što znači da posjetioci festivala kupovinom jedne ulaznice mogu uživati u oba spomenuta koncerta. Festivalski box office radi svaki dan od 12.00 do 22.00 u Bosanskom kulturnom centru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.