KULTURA

Gran pri Emiru Hadžihafizbegoviću!

OTKRIVAMO Veliko priznanje za kolosa bh. glumišta

M. K.

8.11.2014

Emir Hadžihafizbegović, veliki bh. glumac koji se trenutno nalazi na liječenju u Zagrebu, večeras je u Njemačkoj dobio još jednu izuzetno značajnu nagradu. Kako „Dnevni avaz“ saznaje, on je na 24. filmskom festivalu „Cottbus“ u gradu Kotbusu, dobio gran pri za najboljeg glumca.

Gran pri Hadžihafizbegoviću dodijeljen je u kategoriji najboljeg glumca, za ulogu u filmu Ognjena Sviličića „Takva su pravila“. Uz nagradu, osiguran je i iznos od 5.000 eura.
 
Na ovom je festivalu, inače, dodijeljeno je 20 nagrada za filmove prikazane iz istočne i centralne Evrope.

Zanimljivo je da je Hadžihafizbegović prije tačno godinu dobio istu nagradu i za ulogu u filmu „Čefuri raus“ Gorana Vojinovića. I tada je uz nagradu dobio 5.000 eura. Taj novac je naš veliki glumac uložio u izgradnju hair-česme u Vrnograču kod Velike Kladuše. Hair-česma posvećena je poginulim navijačima reprezentacije BiH.

Predsjednik žirija „Cottbusa“ prilikom proglašenja Hadžihafizbegovića istakao je da se nikada nije desilo da jedan glumac godinu za godinom dobije istu nagradu. Kolos bh. glumišta, nažalost, nije mogao prisustvovati jučerašnjem događaju, jer se zbog nedavne teške saobraćajne nesreće doživljene u Hrvatskoj, još nalazi tamo na liječenju.

„Venecijanski lav“

Nedavno je Hadžihafizbegović dobio i „Venecijanskog lava“ za najbolju ulogu u filmu „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića koji je prije 20 dana u Varšavi dobio i gran pri za najbolju režiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.