KULTURA

Lokalne vlasti nedovoljno pažnje poklanjaju kulturi

RAZGOVOR Italijanski ambasador Ruđero Korijas za "Avaz"

M. ČUSTOVIĆ

9.11.2014

Više od 100 muzičara znamenite tršćanske operne kuće, lirskog teatra "Giuseppe Verdi", sutra navečer na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo pod dirigentskom palicom maestra Đanluiđija Gelmetija (Gianluigi Gelmetti) izvest će Rosinijev (Rossini Gioachin) "Stabat Mater". 

Koncertna poslastica klasične muzike najavljena je kao prvorazredni kulturni događaj u bh. prijestonici, a bit će održan u okviru "Mjeseca italijanske kulture u BiH", manifestacije koju organizira Ambasada Italije u BiH u sklopu aktivnosti predsjedavanja ove zemlje Evropskom unijom.

Kvalitetni sadržaji

- To je možda najznačajniji događaj ovog "Mjeseca italijanske kulture". Nastao je kao pozitivna konsekvenca susreta koji je gradonačelnik Trsta Roberto Kozolini u februaru ove godine imao s gradonačelnikom Sarajeva Ivom Komšićem. Muzičari teatra "Verdi" izvest će kantatu "Stabat Mater", koja u sebi nosi tegobu jedne majke koja posmatra raspeće svoga sina, raspeće Isusa na križu - kazao nam je italijanski ambasador u BiH Ruđero Korijas (Ruggero Corrias).

"Mjesec italijanske kulture" ponudit će različite i kvalitetne sadržaje i iz oblasti filma, fotografije, stripa, književnosti... Između ostalog, bit će predstavljeno bh. izdanje knjige "Ne pitaj zašto" italijanskog novinara Franka di Marea (Franco), koji je u ratnom opkoljenom Sarajevu usvojio djevojčicu. Prema toj knjizi nedavno je snimljen i film u bh. prijestonici.

- Franku je mnogo stalo da stigne na promociju koja će biti upriličena u "Ars Aeviju", ali još nam ništa nije potvrdio. Istakao bih i izložbu "Alan Ford u BiH: jučer i danas", koju volim definirati kao alternativnu. Htjeli smo da je napravimo zato što smo shvatili da je "Alan Ford" personifikacija mosta između Italije i BiH, odnosno između mladih u BiH i Italiji - pojasnio je ambasador. 

Dvostruki cilj

Festival ima dvostruki cilj. Jedan se ogleda u pokretanju partnerstva u BiH, tamo gdje, kako ističe Korijas, postoji spremnost da se cijene kulturni događaji visokog nivoa. 

- Drugi cilj je da skrenemo pažnju lokalnim vlastima na kulturu. Od nje se i jede, ne hranimo kulturom samo naš duh. U Italiji se na svaki euro koji bude uložen u kulturu, u opticaj stavlja euro i šezdeset centi. BiH je zemlja koja zahvaljujući bogatoj historiji ima značajnu kulturnu baštinu. Smatram potpuno neprihvatljivim što lokalne vlasti tako malo pažnje poklanjaju kulturi - naveo je ambasador Korijas.

Dovest će i "Milansku skalu" 

Ambasador Korijas pokrenuo je brojne projekte od ekonomskog i kulturnog značaja za BiH. Između ostalog, daje veliku podršku procesu razvoja Kolekcije "Ars Aevi", ali i izgradnji zgrade muzeja savremene umjetnosti, koju je projektirao veliki Renco Pjano (Renzo).

I za narednu godinu za građane Sarajeva priprema mnoge zanimljive događaje, a planira dovesti nadaleko poznatu i cijenjenu "Milansku skalu" (La Scala). 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.