KULTURA

Safet Zec: Trebaju nam intelektualci, jer nas vode idioti i zločinci

Izložbu u Trevizu posvetio Aleksandru Langeru

M. Ču.

20.11.2014

Slikar Safet Zec italijanskoj publici predstavio se novom retrospektivnom izložbom koja je naslovljena „Safet Zec: Slikarstvo kao rudnik. Slike, grafike i crteži 1970.-2010." u „Palazzo Bomben" u Trevizu.

Postavku od sedamdeset radova raspoređenih u četiri sale osmislio je Domeniko Lučiani (Domenico Luciani), a naš poznati umjetnik posvetio ju je novinaru Aleksandru Langeru (Alexandar), koji je 1995. godine izvršio samoubistvo jer nije mogao podnijeti pasivnost evropske javnosti prema ratnim dešavanjima u BiH.

- Njegov odlazak je velika tragedija, pogotovo danas, kada nam trebaju takvi intelektualci za bolje sutra. Nedostaju ti ljudi, jer nas vode idioti i zločinci koje ništa ne može uništiti - prokomentirao je Zec za "Dnevni avaz" u telefonskom razgovoru iz svog italijanskog doma.

Pojašnjava da u nazivu izložbe „slikarstvo kao rudnik" ima i simbolike.

- Odnosi se na mene koji rovim po materiji i temama. Svaku temu provučem kroz ruku u svim tehnikama i formatima. Ovo je moja posebna izložba - dodao je umjetnik.

U Sarajevu krajem decembra

Poslije Treviza Safeta Zeca čeka izložba u Tešnju, a krajem decembra i u Sarajevu.

- Vraćam se u moj studio, gdje ću imati već dugo planiranu izložbu. U galeriji u Titovoj napravit ću izložbu da Sarajevu pokažem zaboravljenog, a mnogima i nepoznatog Emira Dragulja - otkrio nam je slikar.

safet-zec-izlozba-treviz2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.