KULTURA

Održana promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka"

U okviru manifestacije "Ulicom Bišća"

F. V.

21.11.2014

U sklopu manifestacije "Ulicom Bišća" u četvrtak navečer u sali Kulturnog centra Bihać, održana je promocija poeme "Hava majka Prijedorčanka" autora Admira ef. Muhića koja je probudila emocije i natjerala suze na oči kod mnogobrojne publike. Promotori su bili dr. Mujo Begić ispred Instituta za nestale BiH, Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika i književnosti, te Ferid Krak, zamjenik načelnika općine Cetingrad i Jasmin Karabegović, tehnički urednik knjige.

-Napisana jednostavnim jezikom i namjenjena široj javnosti, u sebi sadrži neke karakteristične krajiške izraze, koje autor koristi kako bi se što više približio čitaocima. Ova poema, kao književno umjetničko djelo epsko-lirskog karaktera, nabijena je jakim emocijama, koji su vapaji i molitve – kazao je opisujući poemu Dževad Ponjević, profesor bosanskog jezika i književnosti.

Prema riječima Muhića, poema je nastala nakon jedne posjete i susreta sa Majkom Havom, što je autora asociralo da opiše njenu bol kroz stihove. Pored knjige, autor kaže da je trenutno u pripremi i audio izdanje, te sedam nastupa na ljeto 2015. godine koji će se održati širom BiH. Građanima će se na nastupima kroz scenski nastup predstaviti stihovi iz poeme. Također, postoji veliko zanimanje da se knjiga prevede na nekoliko jezika, a u toku je i priprema  i scenarija za film na istu temu i po principu poeme.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.