KULTURA

Održane „Drinske večeri dječije poezije“

Više od 80 dječjih pjesama u zbirci nastaloj tokom manifestacije

Al.B.

24.11.2014

Učenici iz 11 škola iz BPK Goražde, ali i Foče, Rogatice, Rudog, Višegrada i Pala učestvovali su na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji „Drinske večeri dječije poezije“, koju već 18 godina organizira goraždanski Centar za kulturu. Odlukom žirija više od 80 pjesama objavljeno je u zbirci koja svake godine bude objavljena nakon manifestacije.

- Zbirka sadrži pjesme rađene na dvije teme sa znakovitim naslovima: „Šta to dijete pjesmom sanja“, u kategoriji od 1. do 5. razreda i „U ime ljubavi i mira“, za učenike od 6. do 9. razreda.  Svaka od objavljenih pjesama je nemjerljivo vrijedna, jer je plod stvaralaštva djevojčica i dječaka koji, da se ti divni mladi pjesnici ne naljute, tek čine prve korake u velikom i prelijepom svijetu književnog stvaralaštva. A već mnogi od njih mudro promišljaju nad onim što im se dešava i onim o čemu djeca sanjaju, o dobrim, lijepim  stvarima i događajima – riječi su recenzenta Slavka Klisure.

urucenje-nagrada

Na završnoj svečanosti „Drinskih večer ...“ učesnike i goste pozdravili su direktor Centra za kulturu Hamdo Sijerčić i načelnik Općine Goražde, Muhamed Ramović, koji je sa direktoricom Pedagoškog zavoda BPK Goražde Dikom Makotom najboljim mladim pjesnicima uručio nagrade.

Zahvaljujući „Drinskim večerima dječije poezije“ do sada je objavljeno blizu 2000 pjesama čiji su autori učenici osnovnih škola.

Najbolji mali pjesnici

Autori najboljih literarnih radova na temu „Šta to dijete pjesmom sanja“, u kategoriji učenika od 1. do 5. razreda su: Medina Adilović Oš „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača na prvom, Imran Zirak iz Oš „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde na drugom mjestu, dok su treće mjesto podijelili Nedim Bečić iz Oš „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde i Adrijana Vračar iz Oš „Veselin Masleša“ Foča. U konkurenciji učenika od 6. do 9. razreda, koji su pisali na temu: „U ime ljubavi i mira“, prvo mjesto osvojio je Mirnel Šalaka, učenik Oš „Hasan Turčalo Brzi“ Ilovača, drugi je bio Hamza Karčić iz Oš „Husein ef. Đozo“ Goražde, a treći Adi Paldum iz Oš „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde.

Nagrada za najljepšu poruku pjesme pripala je Tariku Hasanefendiću iz Goražda, dok je najljepši stih imao rad Isidore Čolić sa Pala.

 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.