KULTURA

U "La Benevolenciji" prikazan dokumentarac "Nazovi me Jevrejom"

Film autora Michaela Pfeiefenbergera

Autor:Fena

26.11.2014

Austrijska ambasada u Sarajevu u saradnji s Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom "La Benevolencija" i Jevrejskom opštinom Sarajevo organizirala je večeras projekciju filma "Zovi me Jevrejom" autora  Michaela Pfeiefenbergera.

Riječ je o dokumentarnom filmu koji govori o Austrijancima, Bečlijama, što su se spasili holokausta i danas žive u Izraelu. Oni se u ovom ostvarenju prisjećaju svojih bečkih dana.
 
Film otvara temu o posljedicama uključenosti velikog dijela austrijske populacije u nacistički eksterminacijski stroj koje su vidljive i danas. Dugo je vremena sjećanje na holokaust bilo tabu tema za preživjele žrtve i njihove potomke, ali i počinitelje zločina i njihovu djecu.
 
"Nazovi me Jevrejom" kroz mozaik intervjua pokušava prikazati složene poveznice između prošlosti i sadašnjosti, te između privatnog i javnog, kako bi se izvukle pouke iz povijesti.
 
Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci istaknuo je za Agenciju Fena da je projekcijom ovog filma, sa sedam dana zakašnjenja, počeo ovogodišnji ciklus programa "Devetnaestog u 19 sati". Taj program podrazumijeva da "La Benevolencija" svakog 19. u mjesecu organizira neki događaj iz kulture – koncert, predavanje ili projekciju filma.
 
- Večeras zajedno s Austrijskom ambasadom organiziramo prikazivanje filma "Zovi me Jevrejom". To pokazuje da je u Sarajevu moguće sarađivati s ambasadama zemalja koje su u BiH. Ovo je samo nastavak uspješne saradnje koju već godinama imamo s Austrijskom ambasadom u Sarajevu i nadamo se da će ona biti nastavljena i u budućnosti – kazao je Finci.
 
Sljedeći događaj u okviru pomenutog programa bit će održan 19. decembra, a riječ je o koncertu mladih umjetnika Muzičke akademije u Sarajevu.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.