KULTURA

U Beogradu preminula glumica Olga Savić

Bila članica Jugoslavenskog dramskog pozorišta

Onasa

29.11.2014

Istaknuta glumica Olga Savić preminula je 23. novembra, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište, u kome je aktivno provela četrdeset godina, navodeći da se vijest o smrti, prema želji umjetnice, objavljuje tek nakon njene sahrane.

Olga Savić je rođena u Loznici 23. januara 1934. Završila je glumu na Akademiji za pozorište i film u Beogradu, a jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta postala je 1959. Iste godine odigrala je maestralno ulogu Gejl Meri u Sabinjankama Rastka Petrovića za koju je nagrađena Sterijinom nagradom 1960.

Samo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kreirala je na desetine likova, od kojih je posljednja uloga bila u predstavi "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića, u režiji Nikite Milivojevića. Nekoliko puta dobila je Godišnju nagradu JDP. Igrala je i u drugim pozorištima (u Ateljeu
212 Izgnanici, Nesporazum).

Bavila se scenskim adaptacijama i dramatizacijama, potpisala je više od deset režija (Seanse kod profesora Frojda, Milena iz Praga, Govor močvare i ćutanje mora, Lica Ive Andrića...), prevodila je s ruskog (Marina Cvetajeva Duga u crnini) i francuskog jezika (Sartr Prljave ruke,
Moris Žoli Razgovor na onome svijetu između Makijavelija i Monteskija).

Igrala je u petnaestak televizijskih drama, adaptacija domaćih i svjetskih klasika i radila s rediteljima kao što su Slava Ravasi, Sava Mrmak, Ivan Hetrih.

Govorila je poeziju u društvu najboljih pjesnika, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Ivana Lalića, Tase Mladenovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.