KULTURA

Nasuh Matrakči bio je bosanski Mikelanđelo

Obilježavanje 450. godišnjice smrti velikog mislioca

M. Ču.

9.4.2015

U godini kada je organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) uvrstila u kalendar aktivnosti obilježavanje 450. godišnjice smrti naučnika Nasuha Matrakčija, širom svijeta, a posebno u BiH, organiziraju se događaji posvećeni upravo njemu.

Jedan od najvećih mislilaca s kraja 15. i početka 16. stoljeća rođeni je Visočanin iako se kao njegova zemlja spominje Turska. Bio je veliki matematičar, geograf, kartograf, kaligraf, ratnik, mislilac, pisac i umjetnik. Živio je za vrijeme dva najjača padišaha osmanske države: sultana Javuza Selima i sultana Sulejmana Veličanstvenog. Obojica su ga cijenila zbog njegovog talenta i mudrosti. Matrakči, kojeg su nazvali i bosanskim Mikelanđelom, naročito je poznat po tome što je u toku svojih putovanja kroz osmansku državu slikao puteve, mostove, prostore i gradove.

izlozba-turci-matrakcijevi-gradovi19mk

Predstavljena takmičarska igra Matrak

U organizaciji Kulturnog centra „Ataturk Ankara" i Instituta „Yunus Emre", u Bošnjačkom institutu u Sarajevu jučer je organiziran program posvećen Matrakčiju, a započeo je otvaranjem izložbe minijatura odabranih iz njegove knjige.  

Nakon otvaranja izložbe posjetioci su mogli prisustvovati i predstavljanju Matraka, takmičarske igre, koju je osmislio Nasuh, po kojoj je i dobio nadimak Matrakčija. Nakon toga održan je panel o njemu.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.