KULTURA

Zlatan Zuhrić Zuhra: Sve vrijeme tražimo temu koja bi nas bacila u depresiju

O glumačkoj karijeri, društvu i odnosu sa sinom

Autor:H. LISIĆ

16.4.2015

U okviru ciklusa monodrama i stand-up večeri pod nazivom "Zagrebe, nasmij se...", na sceni male dvorane „Lisinskog" proteklih dana nastupao je i poznati hrvatski glumac, komičar i televizijski voditelj Zlatan Zuhrić Zuhra.

Umjetnik i inžinjer elektrotehnike svojim nastupima i ulogama oduševljava publiku u regionu, no Zuhrić za sebe često zna reći da je iza scene dosadan te da mu je humor samo radno mjesto.

Nisam iskusan

Smisao za humor ovog glumca, čiji korijeni potječu iz Cazina, prepoznao je i scenarista Feđa Isović, autor popularne serije „Lud, zbunjen, normalan". U novim sezonama koje se prikazuju na programu Face TV-a Zuhrića publika gleda u ulozi Bahre Bureka.

- Iako u novim sezonama nema Miraja Grbića, ja ne mijenjam njegov lik. Ne bih se usudio mijenjati Čombeta, takav izvanredni lik. Moja uloga je bila osvježenje i možda je ublažila Grbićev odlazak - govori Zuhrić.

Odlično uigranoj glumačkoj ekipi serije Zuhrić se pridružio kao producent koji dolazi kako bi s Farukom i Izetom Fazlinovićem u kafiću „San Remo" snimio seriju.

- To je sigurno jedno od mojih najljepših iskustava. Legendarnog Mustafu Nadarevića izuzetno cijenim i uz njegov rad sam odrastao. Bila mi je velika čast biti u njegovom društvu. Međutim, i cijela ekipa je bila dobra i veliki užitak je bio snimati s njima - ističe Zuhrić.

Kao i u cijelom regionu, tako i u Hrvatskoj publika je oduševljena serijom. Iako se kroz lik Bahre Bureka okušao kao producent i scenarista, glumac ističe da u svojoj karijeri nema baš vremena za takav potez.

- Nisam iskusan u tome, ali ne bježim od te mogućnosti. To će biti kada ocijenim da bih to stvarno mogao. Imam ideja, ali treba mnogo vremena za to - kaže glumac.

Saradnja sa Željkom Pervanom u "Večernjoj školi" ostavila je pečat u njegovoj glumačkoj karijeri. No, publika glumca izuzetno voli vidjeti i na sceni kao stand-up komičara.

- Svaki način i format koji uključuje iole smijeha publici pomogne da zaboravi na probleme, a stand-up je tu dobar, jer nije zahtjevan. Potreban vam je kvadrat bine i mikrofon i šou može početi. Nije potrebno puno organizacije. Pogotovo u Sarajevu. Većina Sarajlija je sklona da proizvodi stand-up, odnosno priču koja je svakodnevna i normalna, ali ispričana na jedan sarkastičan, ciničan i humorističan način. Tako je i na svakodnevnim ispijanjima kafe, samo da neko uzme mikrofon - govori Zuhrić.

Težnja problemima

Ozbiljne teme, koje su najčešće zastupljene u regionalnim projektima, kako kaže glumac, zasitile su publike. Mnogima je dosta mračnih priča i pogleda u prošlost, a ne u budućnost.

- Majstori smo u zaobilaženju onog u čemu smo najbolji, a to je humor. Živimo na prostorima koji su prekrasno prirodno blago i s obzirom na naš mentalitet, mislim da bismo se više trebali baviti humorom, turizmom, proizvodnjom zdrave i dobre hrane. Nažalost, mi se uvijek vraćamo na neke teme koje su možda bile i prije 40 ili 50 godina. Sve vrijeme tražimo neku temu koja bi nas bacila u depresiju. Ne znam zašto ljudi teže problemima i kada ih nema - iskren je glumac.

Sin Vjeko (12), kojeg je dobio s bivšom nevjenčanom suprugom vizažisticom Asjom Novaković, kako kaže Zuhrić, nalazi se u sivoj zoni, između pubertetlije i dječaka. No, imaju zanimljiv muški prijateljski odnos.

- Više bih volio da sin naslijedi moju sklonost ka elektrotehnici nego glumačku priču. Ali, već sada ga zovu mali Džim Keri (Jim Carrey). Premali je da bi razmišljao o karijeri, ali vidim da ga to zabavlja i da je tip koji zabavlja društvo oko sebe, a upravo tako sam i ja nekako počeo - govori Zuhrić.

Kao roditelj, Zuhrić podstiče sportske sklonosti te Vjeki omogućava treninge nogometa, bejzbola i rukometa.

- Ako se sin odluči za glumu, upozorit ću ga da mu to nije s finansijske strane baš najpametnije - zaključuje glumac.

Enis Bešlagić mi je brat

Zlatan Zuhrić ima dobru saradnju s bh. glumcem Enisom Bešlagićem. Publika ih pamti po seriji „Cimmer fraj", ali i predstavi "Od E do Z". Kada se spuste zavjese i ugase kamere, glumci nastavljaju druženje.

- Zovem ga bratom. Nemam pravog brata, a naš odnos je upravo takav, kao da smo braća. Nedavno smo ponovo izveli našu predstavu. Enis je sada u nekakvoj špici svoje karijere i radi mnoge druge stvari, tako da nema uvijek vremena za igranja. No, ja ga podržavam - ističe Zuhrić.

Dio razmjene talenata Sarajeva i Zagreba

U narednom periodu Zuhrića raduje dolazak toplih dana, ali i mogućnost saradnje na humorističnoj emisiji koja bi davala prostor mladim ljudima koji imaju smisla za humor.

- U povoju je i lijepa inicijativa koja se zove „I ja bih". To je, ustvari, razmjena predstava, događaja i talenata između Sarajeva i Zagreba koju pokreće Ivica Propadalo. Radujem se mogućnosti da budem dio tog zanimljivog projekta - govori glumac.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.