KULTURA

U Vijećnici održana likovna izložba "Sarajevo birvaktile"

Poklon građanima

Fena

20.4.2015

Likovna izložba "Sarajevo birvaktile" otvorena je večeras u obnovljenoj Vijećnici u Sarajevu tačno na dan kad je prije 119 godina Vijećnica i zvanično otvorena.

Izložbu koju je otvorio gradonačelnik Ivo Komšić realiziraju sadašnja gradska uprava i Muzej Sarajeva kao poklon građanima povodom godišnjice ove znamenite gradske kuće.

Komšić je na otvorenju kazao da je izloženo 40-ak djela iz veoma bogate umjetničke kolekcije Muzeja Sarajeva, koja se uklapaju u ambijent Vijećnice a daju prizore iz svakodnevnog života na gradskom bazaru, u mahalama, zanatskim radnjama, avlijama glavnog grada i okoline s kraja XIX i početka XX vijeka.

Eksponati su originali 20-ak znamenitih umjetnika: Gabrijela Jurkića, Romana Petrovića, Petra Šaina, Todora Švrakića, Đoke Mazalića, Petra Tiješića, Karla Mijića i mnogih drugih stvaralaca, rekla je direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Slike iz ove umjetničke kolekcije bile su izložene posljednji put u Sarajevu prije sedam godina.

Madžarević kaže da ima zainteresiranosti i u Turskoj da tamo budu pokazane, ali s obzirom na njihovu vrijednost i potrebe tansporta, Muzej će još razmisliti, dodaje ona.

Na otvorenju je govorio i aktuelni ministar kulture u Kantonu Sarajevo Samer Rešidat.

Novinarima je kazao da pojedini prizori na gradskom bazaru "Sarajeva birvaktule" daju ideju o obnavljanju nekih zanimanja u turističke svrhe.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.