KULTURA

Javno čitanje drugog dijela "Don kihota" povodom 400. godišnjice objavljivanja

Jedan od najznačajnijih i najprevođenijih romana u svjetskoj književnosti

Fena

23.4.2015

"Don Kihot" je najpoznatiji roman na španskom jeziku te jedan od najznačajnijih i najprevođenijih romana u svjetskoj književnosti - kazala je Feni ambasadorica Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini Maria Aurora Mejia Errasquin povodom javnog čitanja knjige "Oštroumni plemić Don Kihot od Manche" Miguela de Cervantesa Saavedra koje je danas u Sarajevu upriličila Španska ambasada.

Povod ovom događaju je 400. godišnjice objavljivanja knjige koja je zapravo drugi dio "Don Kihota", kao i obilježavanje Međunarodnog dana knjige.

- Danas se i u Španiji čita "Don Kihot" u različitim kulturnim centrima, jer Cervantes je jedna od najznačajnijih ličnosti španske kulture i istorije - istakla je Errasquin i dodala da su svi koji žele pozvani da čitaju te da će prvi odjeljak iz knjige pročitati ona.

Ovogodišnji čitači su, između ostalih, i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, poznati bh. fudbaler i bivši selektor reprezentacije BiH Meho Kodro, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova BiH, te osobe koje su neko vrijeme živjele u Španiji ili koje dobro govore španski jezik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.