KULTURA

Italijanska umjetnost u Titovom bunkeru

Umjetničko istraživanje

Redakcija

24.4.2015

Djelo izloženo u Konjicu, opovrgava koncept “nezarazivosti” bunkera, dokazujući – uz pomoć  Odsjeka za biologiju Univerziteta Tor Vergata u Rimu – kako je isti nastanjen milijardama bakterija, u jednom odnosu čovjeka i prirode u kojem rezultira da ova posljednja, uvijek preovladava.

Contini-jevo učešće na D-0 Ark Underground-u je dijelom šireg okvira djelovanja Italije – prvog kulturnog partnera ove zemlje – u korist snažnijeg angažmana bosanskohercegovačkih institucija u sektoru kulture i, posebice, u smislu podrške razvoju projekta savremene umjetnosti Ars Aevi.

“Od projekta Ars Aevi do Bijenala u Titovom atomskom bunkeru, Bosna  i Hercegovina pokazuje da ima uredne papire da ponovno bude prvim kulturnim centrom Balkana u široj evropskoj perspektivi regiona.

Italija vjeruje u to i zastupljena je na Bijenalu sa Leone-om Contini-jem, jednim od najmlađih i najaktivnijih italijanskih umjetnika, angažiranim na proučavanju odnosā između narodā i kultura.”
 
Ceremoniji otvaranja, prisustvovali su ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, ministrica kulture i sporta FBiH, Zora Dujmović, i direktor Ureda UNESCO-a za Jugoistočnu Evropu, Siniša Šešum. Među gostima, također, austrijski ministar kulture Joseph Ostermayer i neki od najvažnijih kustosa Bijenala, Margarethe Makovec, Anton Lederer i Adela Demetja.

Među selekcioniranim djelima, djelo Italijana Leone-a Contini-ja, rođenog u Firenze-i 1976. godine. Contini, umjetnik međunarodnog glasa, izlagao je na venecijanskom Bijenalu, u Centru savremene umjetnosti Luigi Pecci u Prato-u (Italija), kao i u Milanu, Rimu, Londonu, Nju Delhiju,  Amsterdamu, Beogradu.

Putem svog umjetničkog istraživanja, proučava odnose između kultura u kontekstu migracija, konflikata i dijaspore, kroz kolektivne performanse, audio i video-instalacije, blogging-e i publikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.