KULTURA

Čorbadžić o turneji "East West Centra": Ovo je za nas bilo veliko iskustvo

Uspješno okončana švedska turneja

Autor:T. ĐEVIĆ

1.5.2015

Sarajevski "East West Centar" s bh. rediteljem Harisom Pašovićem na čelu uspješno je okončao švedsku turneju na kojoj su izveli četiri predstave u četiri grada. Turneju je organizirao nacionalni teatar ove zemlje "Riksteatern" u saradnji s udruženjima bh. građana u toj zemlji. Gostovanje su zaokružili izvođenjem predstave "Ruže za Annu Terezu". Publika je toplo ugostila umjetnike.

Operna pjevačica Aida Čorbadžić, koja je bila dio tima, po povratku u BiH kaže da je prezadovoljna gostovanjem.

Sretni i zadovoljni

- Prije svega sam se lijepo odmorila. Igrali smo u Štokholmu, Geteborgu, Kalmaru i Skovdeu. U Štokholmu smo nastupali u „The Royal Opera House". To je prvi put da neka strana produkcija nastupa na njihovoj sceni. Veoma smo sretni i zadovoljni što smo se opet okupili poslije tri i po godine. Ovo je za nas bilo veliko iskustvo - govori Čorbadžić.

Učestvuje i u obnovljenoj operi u tri čina „Rigolleto" Đuzepea Verdija (Giuseppe), koju je režirao Gordan Simić, a izvodi se na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Čorbadžić kaže da se na ovu obnovu čekalo skoro dvije godine, zbog raznih situacija, prije svega finansijskih.

- Ipak je sjajna ekipa i vrlo smo ponosni. Imamo samo jednog gostujućeg solistu. Sada nam dolaze nove, mlađe snage, zbog čega smo presretni. Ispred nas stoji maestro Ivo Lipanović, što daje posebnu čar - ističe Čorbadžić.

Lijepe stvari

Iako aktuelna sezona još traje, pjevačica se već priprema za  projekt u narednoj sezoni. Riječ je o operi u tri čina.  

- Učim tekst opere „Lucia di Lammermoor", koja je planirana za novembar, tako da nema ništa od odmora. Samo neka se dešavaju pozitivne i lijepe stvari, radujem se svakom danu - ističe Čorbadžić.

Vladala je pozitivna energija

Na turneji po Švedskoj, kako kaže Čorbadžić, ekipa "East West Centra" imala pet slobodnih dana.

- Tamo je tako uređen sistem da sam prvi put osjetila da bi bilo lijepo živjeti u toj zemlji. Vladala je pozitivna energija, sve je tempirano. Obilazili smo muzeje, akva park, tako da smo imali vremena da uradimo posao, ali i da uživamo. Bilo je tužno kada smo se rastajali - kaže Čorbadžić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.